NavMenu

Srbija, Kazneni poeni za sve prekršaje u predlogu Zakona o bezbednosti saobraćaja, sa 12 poena-ponovno polaganje

Izvor: Politika Ponedeljak, 14.03.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Jedna od najvažnijih novina u predlogu Zakona o bezebdnosti saobraćaja je  uvođenje kaznenih poena, takozvanih ``nebezbednih poena`` za pojedine prekršaje.

 

Tako će, na primer, pogrešno parkiranje, skretanje bez žmigavca, vožnja žutom trakom, ili nepoštovanje prvenstva prolaza ``stajati`` jedan kazneni poen. Nepropuštanje pešaka na  pešačkom prelazu, namerno naglo kočenje ispred nekog vozila, itd, vozača će stajati 2 poena. Tri kaznena poena upisaće se  vozaču koji obilazi zaustavljeno vozilo za prevoz dece koja izlaze, ili ulaze u vozilo. Četiri boda ``zaradiće`` onaj ko ne prilagodi brzinu, rizično pretiče, vozi u dužem periodu levom saobraćajnom trakom, zaustavi se na autoputu.... Pet poena biće upisano u ``raboš`` onima koji tokom vožnje razgovaraju mobilnim telefonom, ili imaju neku tehničku neispravnost (istrošene gume, slabe kočnice, uređaj za upravljanje, itd.). Šest poena automatski ``nosi`` prolazak kroz crveno svetlo. Sedam poena, što je najviši  broj koji predviđa Zakon, zaradiće onaj vozač koji prekorači  dozvoljenu brzinu za 100 %, ko se ubaci ispred kolone zaustavljene na semaforu,  ili izazove neku drugu opasnost za ostale učesnike u saobraćaju, ili vozi pod uticajem alkohola, ili narkotika. Oni vozači koji ispune ``normu`` od sedam poena biće upućeni da dobrovoljno pohađaju seminar o posledicama nepoštovanja saobraćajnih propisa.

 

Za prebačaj ``norme`` do 12 kaznenih poena, sledi provera znanja i praktično ponovo polaganje vozačkih ispita. Oduzimanje vozačke dozvole na 3 meseca stićiće one koji sakupe 15 poena, a sa 18 bodova sledi ista mera, ali na period od šest meseci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.