NavMenu

Ekološke ventilisane fasade i krovovi u Srbiji - Beogradski "Esal" isporučio i ugradio više od 25.000 m2 "Swisspearl" materijala

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.05.2011. 13:55
Komentari
Podeli

Za preduzeće "Esal", koje je deo istoimene kompanije iz Slovenije, 2010. godina bila je izuzetno dobra, a njihovi građevinski materijali biće ugrađeni i u nekoliko objekata koji se grade ove godine.

Dragan Brzaković, direktor preduzeća "Esal" u Srbiji, govori za "eKapiju" o važnosti upotrebe ekoloških građevinskih materijala, o realizovanim, kao i o budućim projektima u našoj zemlji.

eKapija: "Esal" je deo najveće grupacije u segmentu proizvodnje vlakno cementnih proizvoda. Predstavite nam grupaciju "FIBRE CEM" i preduzeće u Srbiji.

- "Esal" Beograd je ćerka firma istoimenog preduzeća iz Anhova u Sloveniji. Nalazimo se u sastavu grupacije FIBRE CEM koju sačinjavaju: "Eternit AG" koji je vlasnik grupacije, "Eternit" iz Austrije, "Esal" iz Slovenije i "Bahel" iz Nemačke i predstavlja najveću grupaciju u Evorpi u segmentu proizvodnje vlakno cementnih proizvoda. "Eternit AG" postoji od 1903. godine. Preduzeće "Esal" Beograd je osnovano 1. marta 2007. godine i mi smo zvanični, generalni distibuteri proizvodnog programa "FIBRE CEM" grupacije. Od osnivanja do danas isporučili smo i ugradili više od 25.000 m2 ventilisanih fasada "Swisspearl". Naša organizaciona struktura omogućava kompletnu podršku u svim fazama realizacije projekta. U dosadašnjem periodu kao najznačajnije domaće investitore izdvajamo Grad Beograd i "Victoria Group". Ciljna grupa su arhitekti kako afirmisani tako i mladi. Usmereni smo ka edukaciji i primeni sistema ventilisanih fasada i krovova kao najboljim sistemima sa aspekta građevinske fizike. Rezultat našeg ulaganja u arhitekte su i priznananja na Salonu arhitekture – 2009. godine. (Goran Vojvodić Porsche upravna zgrada u Krnjači), 2010. godine (biro re-act Grozdana Šišović i Dejan Milanović- objekat neprofitnog stanovanja u bloku 61) i 2011. godine (Autori – objekat "Terra Panonica" u Mokrinu). Misija je da sistemi ventilisanih fasada postanu standard u projektovanju i građenu jer su najefikasniji sa aspekta energetske efikasnosti objekata. Vizija je da "Esal" postane sinonim za kompozit cement i sisteme ventilisanih fasada.

eKapija: Koje su karakteristike vaših proizvoda?

- U periodu od 1978. do 1982. razvijena je tehnologija proizvodnje bezaazbestnih proizvoda zamenom azbestnih vlakana PVA sintetičkim bio-razgradivim vlaknima. Svi naši proizvodi su 100% reciklirajući i neškodljivi po okolinu. Proizvodni program obuhvata velikoformatne ploče za sisteme ventilisanih fasada i krovova – brend "Swisspearl", modularne ploče za fasadu – "Modula", "Clinar", "Ekosal", talasaste ploče za krov – brend "Valovitka" i fasadu – "Efasal", ravne krovne ploče malog formata 40x40 cm i vrtni program koji obuhvata saksije i ukrasne elemente (stolovi, stolice, police). Glavne osobine naših materijala su 100% reciklirajući materijali koji se dobijaju postupkom presovanja pod visokim pritiskom smese koja se sastoji od portland cementa 40%, mlevenog krečnjaka 11%, vode 12%, PVA sintetičkih vlakana 2%, gradivnih celuloznih vlakana 5% i 30% uvučenog vazduha visokih fizičko mehaničkih karakteristika za primenu na fasadama u praktično svim klimatskim uslovima, otpornost na agresivnu sredinu, postojanost u temperaturnom opsegu od -40 do +80, postojanost boja tokom celog eksploatacionog veka koji je duži od 50 godina.

eKapija: Koje usluge, robe i radove nudite u Srbiji?

- Naš koncept ponude mogao bi se sažeti u rečenici da nudimo kompletna rešenja u primeni naših materijala i sistema kako u fazi projektovanja tako i u fazama izvođenja pri čemu je za fazu izvođenja bitno da nudimo i radimo obuku izvođača kako bi radove izvodili u skladu sa našim uputstvima za izvođenje za šta se dobija 10’to godišnja garancija na izvedene radove i materijal.

eKapija: Koje su vaše najznačajnije reference u 2010. godini?

- Za 2010. godinu bi se moglo reći da je bila naša najbolja godina. Realizovani su sledeći projekti: vrtić u Mirjevu na uglu Meše Selimovića i Kapetana Miloša Žunića, koji je projektovala Vesna Cagić Milošević, dogradnja Medicinskog fakulteta u Nišu, koga je projektovao Aleksandar Milojković (1.700,00 m2). Zatim tu je i Kuća fudbala u Staroj Pazovi, stambeno-poslovni objekat u Kragujevcu "Smallville", autora Gorana Vojvodića. Materijal je korišćen i za izgradnju "sajber kuće" za "Terra Panonica" u Mokrinu. Isporučili smo materijal i za izgradnju stambeno – poslovnog objekata u Niškoj ulici u Beogradu i za Sportski centar "Milan Gale Muškatirović" u Beogradu.

eKapija: Kakvi su planovi za 2011. godinu? Imate li ugovorene poslove?

- Najznačajniji projekti u 2011. godini biće stambeno naselje zapadno od ulice Dr. Ivan Ribar u Novom Beogradu, kombinovana dečja ustanova "Cerak 2" na Ceraku kao i stambeni objekat na uglu Krunske i Koče Kapetana u Beogradu.

eKapija: Na šta ste posebno ponosni, šta su vaši najveći uspesi?

- Poverenje koje smo stekli kako kod projektanata da će njihovi projekti biti materijalizovani na način kako su i zamislili tako i kod investitora da će radovi na objektu biti urađeni u dogovoreniom roku i kvalitetu.

eKapija: Koliko ste do sad investirali u svoje poslovanje u Srbiji? Kakvi su vaši investicioni planovi?

- Investirano je dosta ali visina investicija je uvek u skladu sa potencijalom tržišta a po našoj proceni naše tržište je itekako interesantno za primenu naših materijala kako u segmentu ventilisanih fasada za objekte arhitekture visoke klase tako i za industrijske objekte.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.