NavMenu

Izgradnja postrojenja i proizvodnja električne/toplotne energije iz biomase u Srbiji - Postupak izdavanja lokacijske dozvole

Izvor: eKapija Ponedeljak, 23.05.2011. 13:40
Komentari
Podeli

Dokumentacija neophodna za dobijanje lokacijske dozvole za izgradnju elektrane je utvrđena Zakonom o planiranju i izgradnji. Kao obavezan prilog Zahtevu za dobijanje lokacijske dozvole podnosi se: 1) kopija plana parcele (ne starija od šest meseci); 2) izvod iz katastra podzemnih instalacija; 3) dokaz o pravu svojine, odnosno zakupa na građevinskom zemljištu(*68),(*69).

Zahtev za dobijanje lokacijske dozvole, pored navedenog obavezno treba da sadrži i podatke o objektu koji će se graditi, a naročito o planiranoj dispoziciji, vrsti i nameni objekta, tehničkim karakteristikama i slično.(*70) Zakonom o planiranju i izgradnji je utvrđeno da se pre podnošenje zahteva za izdavanje lokacijske dozvole formira građevinska parcela. Ako organ nadležan za izdavanje lokacijske dozvole utvrdi da uz zahtev za izdavanje lokacijske dozvole nije podneta odgovarajuća dokumentacija, obaveštava o tome podnosioca zahteva u roku od osam dana. U slučaju da planski dokument ne sadrži sve uslove i podatke za izradu tehničke dokumentacije, nadležni organ ih pribavlja po službenoj dužnosti, o trošku investitora. Organi, odnosno organizacije ovlašćeni za izdavanje tih uslova i podataka dužni su da po zahtevu nadležnog organa postupe u roku od 30 dana. Nadležni organ je dužan da u roku od 15 dana od dana podnošenja urednog zahteva, odnosno pribavljanja uslova i podataka, koje pribavlja po službenoj dužnosti, izda lokacijsku dozvolu.

Lokacijska dozvola sadrži naročito (*71): 1) ime i prezime investitora sa JMBG, odnosno poslovno ime ili naziv investitora sa sedištem i PIB; 2) broj i površinu katastarske parcele; 3) podatke o postojećim objektima na parceli koje je potrebno ukloniti; 4) definisan pristup javnoj saobraćajnoj površini; 5) namenu objekta; 6) građevinske linije; 7) pravila građenja; 8) uslove za priključenje na saobraćajnu komunalnu i drugu infrastrukturu; 9) moguće i obavezujuće faze u realizaciji projekta; 10) popis obaveznih delova glavnog projekta; 11) naziv planskog dokumenta na osnovu koga se izdaje; 12) konstataciju da pravnosnažna lokacijska dozvola jeste osnov za izradu idejnog i glavnog projekta ako se radi o objektu iz člana 133. Zakona o planiranju i izgradnji, odnosno glavnog projekta; 13) obavezu odgovornog projektanta da projekat uradi u skladu sa pravilima građenja i uslovima lokacijske dozvole; 14) konstataciju da izdata lokacijska dozvola prestaje da važi ako investitor u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti rešenja o lokacijskoj dozvoli ne podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Na rešenje o lokacijskoj dozvoli, koju izdaje jedinica lokalne samouprave, može se izjaviti žalba u roku od 8 dana. Po žalbi na rešenje o lokacijskoj dozvoli jedinice lokalne samouprave, rešava ministarstvo nadležno za poslove urbanizma, odnosno nadležni organ autonomne pokrajine, odnosno nadležni organ grada Beograda (za građenje ili rekonstrukciju objekata do 800 m² bruto razvijene građevinske površine), ukoliko se objekat nalazi na teritoriji autonomne pokrajine, odnosno grada Beograda.

Protiv rešenja o lokacijskoj dozvoli koju izdaje ministarstvo nadležno za poslove urbanizma, odnosno nadležni organ autonomne pokrajine, može se tužbom pokrenuti upravni spor.

Formiranje građevinske parcele (*72)

Građevinska parcela jeste deo građevinskog zemljišta, sa pristupom javnoj saobraćajnoj površini, koja je izgrađena ili planom predviđena za izgradnju. Za izgradnju elektrana, građevinska parcela predstavlja zemljišni pojas nepotpune eksproprijacije dela katastarskih parcela kroz koje se prostire objekat i pojedinačnih parcela na kojima se nalaze pripadajući nadzemni objekti. Kao dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima za izgradnju linijskih infrastrukturnih objekata, pored nepotpune ili potpune eksproprijacije, priznaju se i ugovori o ustanovljavanju prava službenosti zaključeni sa vlasnicima katastarskih parcela.

Elektrane se mogu graditi i na poljoprivrednom zemljištu, uz prethodno pribavljenu saglasnost ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede. Pre podnošenja zahteva za izdavanje lokacijske dozvole radi se Projekat parcelacije/preparcelacije, tj. formiranja građevinske parcele. Projekat preparcelacije podrazumeva projekat obrazovanja jedne ili više građevinskih parcela na većem broju katastarskih parcela, dok projekat parcelacije
podrazumeva projekat obrazovanja većeg broja građevinskih parcela na jednoj katastarskoj parceli.

Projekat parcelacije, odnosno preparcelacije izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik, a koje je upisano u odgovarajući registar. Izradom projekta parcelacije rukovodi odgovorni urbanista arhitektonske struke. Navedeni projekat obavezno sadrži i Projekat geodetskog obeležavanja. Projekat parcelacije, odnosno preparcelacije se predaje organu nadležnom za poslove urbanizma jedinice lokalne samouprave, na potvrdu. Ako je projekat u skladu sa važećim planskim dokumentom, nadležni organ potvrđuje projekat u roku od 10 dana, a ako nije, o tome obaveštava podnosioca projekta. Prigovor na navedeno obaveštenje može se podneti opštinskom, odnosno gradskom veću u roku od 3 dana od dana dostavljanja.

Dalje se, Organu nadležnom za poslove državnog premera i katastra (RGZ – Republički geodetski zavod), dostavlja Zahtev za provođenje parcelacije, odnosno preparcelacije.
Uz zahtev za provođenje preparcelacije/parcelacije se podnosi: 1) dokaz o rešenim imovinsko pravnim odnosima za sve katastarske parcele i 2) projekat preparcelacije, odnosno parcelacije, potvrđen od strane organa nadležnog za poslove urbanizma jedinice lokalne samouprave, a čiji sastavni deo je i Projekat geodetskog obeležavanja. Po ovom zahtevu, organ nadležan za poslove državnog premera i katastra, donosi rešenje o formiranju katastarske/ih parcele/a. Na ovo rešenje može se izjaviti žalba u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Za dobijanje lokacijske dozvole za objekte elektrana na biomasu/biogas može se primeniti član Zakona o planiranju i izgradnji kojim se regulišu posebni slučajevi formiranja građevinske parcele. Za građenje elektroenergetskih objekata, može se formirati građevinska parcela manje površine od površine predviđene planskim dokumentom, pod uslovom da postoji pristup objektu, odnosno uređajima, radi održavanja i otklanjanja kvarova ili havarije. Kao rešen pristup javnoj saobraćajnoj površini priznaje se i ugovor o pravu službenosti prolaza sa vlasnikom poslužnog dobra.

Vodni uslovi, vodna saglasnost i vodna dozvola (*73)

Zakon o vodama razlikuje opšte i posebno korišćenje voda. Vodni uslovi izdaju se u postupku pripreme tehničke dokumentacije za izgradnju novih objekata koji mogu trajno ili privremeno uticati na promene u vodnom režimu, odnosno ugroziti ciljeve zaštite životne sredine. Pravo na posebno korišćenje voda, stiče se vodnom dozvolom. Ovim zakonom se definišu sledeća vodna akta; 1) vodni uslovi, 2) vodna saglasnost 3) vodna dozvola 4) vodni nalog. Vodna akta donosi ministarstvo (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede). Ukoliko se objekat nalazi na teritoriji autonomne pokrajine, onda ova akta donosi nadležni organ autonomne pokrajine, a ukoliko se objekat nalazi na teritoriji grada Beograda, ova akta donosi nadležni organ grada Beograda (Uprava za vode). Vodna akta se izdaju u roku od dva meseca od dana podnošenja zahteva. Protiv vodnog akta donetog od strane nadležnog organa autonomne pokrajine, odnosno grada Beograda, može se izjaviti žalba ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u roku od 15 dana. Protiv rešenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede može se voditi upravni spor. Zakonom je propisano da je, za postupak pripreme tehničke dokumentacije za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata i za izvođenje drugih radova koji mogu uticati na promene u vodnom režimu, investitor dužan da pribavi vodne uslove (određuju se tehnički i drugi zahtevi koji moraju biti ispunjeni). Takođe je propisano da je za potrebe izrade tehničke dokumentacije potrebno pribaviti vodnu saglasnost kojom se utvrđuje da je tehnička dokumentacija za objekte i radove uređena u skladu sa vodnim uslovima. Vodnom dozvolom koja se dobija kada je objekat izgrađen (upotrebna dozvola ne može se izdati bez dobijene vodne dozvole), utvrđuju se način i uslovi za upotrebu i korišćenje voda i ispuštanje voda. U daljem tekstu će se detaljnije opisati postupci izdavanja navedenih akata.

Pre izdavanja vodnih uslova (a koji su element lokacijske dozvole, i neophodni su za izradu projektne dokumentacije - glavnog projekta) potrebno je pribaviti mišljenje republičke organizacije nadležne za hidrometeorološke poslove (Republički hidrometeorološki zavod - RHMHZ) i mišljenje javnog vodoprivrednog preduzeća (JVP Srbijavode – za teritoriju Republike Srbije osim Autonomne pokrajine Vojvodine, odnosno JVP Vode Vojvodine – za teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine).

Mišljenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda se dobija na osnovu podnetog zahteva. U prilogu zahteva je potrebno dostaviti (*74): 1) topografsku kartu područja (1:25000) sa označenim dispozicijama objekata, 2) tehnički opis i 3) u slučaju neizučenih slivova hidrološku studiju (obično rađenu na osnovu meteoroloških podataka, kao i hidroloških podataka sa susednih slivova).

Mišljenje javnog vodoprivrednog preduzeća dobija se po podnošenju zahteva za dobijanje mišljenja. Uz zahtev se prilaže (*75): 1) kopija plana sa ucrtanim objektima, 2) izvod iz planskog akta - informacija o lokaciji, 3) tehnički opis rešenja (ukoliko postoji, može se dostaviti Generalni projekat). Po dobijanju mišljenja RHMZ i mišljenja javnog vodoprivrednog preduzeća, podnosi se zahtev za dobijanje vodnih uslova. Uz zahtev za izdavanje vodnih uslova podnose se osnovni podaci o lokaciji, nameni i veličini objekta, a po potrebi prethodne studije i Generalni projekat (Idejno rešenje) kojima se bliže sagledava uticaj objekta na vodni režim. Za izdavanje vodnih uslova obavezno je mišljenje javnog vodoprivrednog preduzeća. Pored navedenog, uz zahtev za izdavanje vodnih uslova, potrebno je obavezno dostaviti: 1) kopiju plana (sa ucrtanim položajem objekta) koju izdaje nadležan Katastar nepokretnosti; 2) izvod iz zemljišnih knjiga (za katastarsku parcelu na kojoj se objekat gradi) koji izdaje nadležni Opštinski sud, odnosno drugi nadležni organ; 3) potvrdu o rešenim imovinsko pravnim odnosima: dokaz o vlasništvu – korisništvu investitora na zemljištu, saglasnost javnog vodoprivrednog preduzeća ako se radi o izgradnji objekta od opšteg interesa na vodnom zemljištu; 4) plan namene površina koji izdaje nadležno opštinsko odeljenje za urbanizam. (*76)

Nadležno ministarstvo (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), odnosno definisani nadležni organ (Pokrajinski sekretarijat, Uprava za vode ili lokalna samouprava) izdaje Rešenje o izdavanju vodnih uslova. Na osnovu ovog rešenja radi se Glavni projekat. Dobijeno Rešenje o izdavanju vodnih uslova je jedan od elemenata lokacijske dozvole. (*77). Po dobijanju lokacijske dozvole ulazi se u izradu projektne dokumentacije – glavnog projekta elektrane. Da bi se ušlo u sledeću fazu – dobijanje građevinske dozvole, potrebno je, pored ostalog, da se dobije vodna saglasnost na navedenu projektnu dokumentaciju. Vodnom saglasnošću se utvrđuje da je tehnička dokumentacija - Glavni projekat - urađena u skladu sa vodnim uslovima. Dokumentaciju za izdavanje vodne saglasnosti naročito čini tehnička dokumentacija - Glavni projekat, koji obavezno sadrži: 1) tehnički izveštaj; 2) proračune: hidrološki, hidraulički, stabilnosti, stepena zagašenosti i dr.; 3) grafičke priloge: situacione planove, osnove i preseke sa neophodnim elementima za ustanovljenje uticaja režima voda na objekat i obrnuto; 4) prikaz prirodnog režima voda; 5) prikaz projektovanog režima voda; uticaj objekta na prirodni i projektovani režim voda; 6) uticaj prirodnog i projektovanog režima voda na objekat. Uz ovaj zahtev se podnosi i saglasnost Ministarstva zdravlja i Ministarstva životne sredine I prostornog planiranja. Uz zahtev za izdavanje vodne saglasnosti na glavni projekat potrebno je priložiti: 1) Rešenje o izdavanju vodnih uslova; 2) Glavni projekat; 3) Izveštaj tehničke kontrole projekta; 4) ostale dokumente koji se zahtevaju u Rešenju o izdavanju vodoprivrednih uslova. (*78) Vodna saglasnost prestaje da važi ako se u roku od dve godine od dana njenog dobijanja nadležnom organu ne podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Rešenje o utvrđivanju prestanka važenja vodne saglasnosti donosi organ koji je izdao vodnu saglasnost. Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba ministru u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja. Kada je objekat izgrađen, a pre dobijanja upotrebne dozvole, potrebno je podneti zahtev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno nadležnom organu za dobijanje vodne dozvole. Vodna dozvola je potrebna za korišćenje i upotrebu voda i prirodnih i veštačkih vodotoka, jezera i podzemnih voda, za ispuštanje voda i drugih materija u prirodne i veštačke vodotoke, jezera, podzemne vode i javnu kanalizaciju, kao i u slučaju povećanja kapaciteta već postojećeg objekta – za povećanje količine zahvaćenih i ispuštenih voda, izmenjene prirode i kvaliteta ispuštenih voda. Ova dozvola se izdaje za period od najduže 15 godina, tako da najkasnije dva meseca pre isteka treba produžiti važnost, ukoliko postoji izdato Rešenje o vodnoj dozvoli. Pravo stečeno na osnovu vodoprivredne dozvole ne može se preneti na treće lice bez saglasnosti izdavaoca, a ovo pravo prestaje: istekom roka, odricanjem prava I nekonzumiranjem prava bez opravdanih razloga duže od 2 godine. Uz zahtev za dobijanje vodne dozvole potrebno je dostaviti: 1) vodnu saglasnost; 2) dokaz o ispunjenju uslova iz vodne saglasnosti; 3) tehničku dokumentaciju na osnovu koje je objekat izgrađen, sa svim izmenama I dopunama koje su izvršene u toku gradnje; 4) izveštaj komisije o izvršenom tehničkom pregledu izgrađenog objekta ili postrojenja; 5) mišljenje javnog vodoprivrednog preduzeća o ispunjenju uslova iz vodne saglasnosti, uticaju objekata na režim voda, uticaju režima voda na objekat i uslovima za izdavanje vodne dozvole. U slučaju da su potrebna i neka druga dokumenta, što zavisi od specifičnosti objekta, Investitor će, posle podnošenja zahteva, naknadno biti obavešten od strane Ministarstva ukoliko je potrebno da dopuni dokumentaciju. (*79)

Detalji o zakonskoj regulativi :

65 Rok za izdavanje uslova za priključenje je 30 dana, više o ovome u fusnoti br. 55. ovog teksta.

66 U vezi sa pribavljanjem dokumentacije neophodne za izdavanje lokacijske dozvole elektrane (do 10 MW) postoje slučajevi preklapanja potrebne dokumentacije (o pravu na korišćenje zemljišta, tehnička dokumentacija,...) za izdavanje pojedinih akata.

67 Objekat elektrane u granicama nacionalnog parka ili u granicama zaštite zaštićenog prirodnog dobra od izuzetnog značaja, nadležnost je Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

68 Ovaj dokaz za izdavanje lokacijske dozvole je potpuno isti kao i za izdavanje građevinske dozvole. Kao dokaz o pravu svojine, odnosno zakupa na građevinskom zemljištu za izgradnju ili izvođenje radova na građevinskom zemljištu ili objektu koji je u vlasništvu više lica – prilaže se i overena saglasnost tih lica.

69 Kada se radi o izgradnji linijskih infrastrukturnih objekata, kao dokaz o pravu svojine za izdavanje lokacijske dozvole služi akt nadležnog organa kojim je utvrđen javni interes za eksproprijaciju, u skladu sa posebnim zakonom, odnosno ugovor o ustanovljavanju prava službenosti sa vlasnikom poslužnog dobra.

70 Praksa je da se za dobijanje lokacijske dozvole uradi i priloži generalni projekat (idejno rešenje) koje sadrži: tehnički opis lokacije, arhitekture, konstrukcije i fundiranja objekta, način grejanja i hlađenja objekta, opis tehničkog rešenja obezbeđenja iskopa temeljne jame, terena I susednih objekata i sl.

71 Pravilnik o sadržini Informacije o lokaciji i o sadržini lokacijske dozvole.

72 Odredbe Zakona o planiranju i izgradnji u ovom slučaju nisu potupno jasne, u pogledu formiranja građevinske parcele za izgradnju elektrane na biomasu/biogas. U članu 69 stav 1. propisano je da se za građenje elektroenergetskih objekata ili uređaja može formirati građevinska parcela manje površine od površine predviđene planskim dokumentom za tu zonu, pod uslovom da postoji pristup objektu, odnosno uređajima, radi održavanja i otklanjanja kvarova ili havarije.

73 Izdavanje vodnih uslova, vodne saglasnosti i vodne dozvole regulisano je Zakonom o vodama.

74 Ne postoji propisano šta treba da se podnese uz zahtev za dobijanje mišljenja od RHMZ - navedeno u tekstu je okvirna procena autora shodno razgovoru u navedenim organizacijama.

75 Ne postoji propisano šta treba da se podnese uz zahtev za dobijanje mišljenje od javnih vodoprivrednih preduzeća – navedeno je okvirna procena autora, shodno razgovoru u navedenim organizacijama.

76 Sadržaj dokumentacije koja se podnosi uz zahtev je sadržan u obrascu VU koji se može preuzeti sa sajta www.minpolj.gov.rs/arhiva/vodoprivreda/vodoprivredna akta. U skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, organ može zatražiti od Investitora da dopuni dokumentaciju.

77 Izuzetno, shodno članu 118. stav ?? Zakona o vodama, nadležni organ za izdavanje vodnih uslova može zahtevati da podnosilac zahteva pribavi mišljenje Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i/ili specijalizovane stručne naučne institucije (zavodi, instituti i drugo). Za objekte i radove na teritoriji banjskog mesta, podnosilac zahteva je dužan da pribavi mišljenje ministarstva nadležnog za poslove turizma. Ne postoji posebno propisana procedura za dobijanje ovih mišljenja.

78 Kao pomoć podnosiocu zahteva, spisak sve potrebne dokumentacije za dobijanje vodnih akata može se naći na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: www.minpolj.gov.rs Link: Arhiva-Vodoprivreda-Vodna akta-Obrazac zahteva VS. Prilozi koji se podnose preuzimaju se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, obrazac VDP. U skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, organ može zatražiti od Investitora da dopuni dokumentaciju.

79 Kao pomoć podnosiocu zahteva, spisak sve potrebne dokumentacije za dobijanje vodnih akata može se naći na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: www.minpolj.gov.rs Link: Arhiva-Vodoprivreda-Vodna akta-Obrazac zahteva VD. U skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku organ može zatražiti od Investitora da dopuni dokumentaciju.

Napomena: Tekst je preuzet iz dokumenta-vodiča za invesitore "Izgradnja vetroelektrana i proizvodnja električne energije iz energije vetra u Republici Srbiji", čiji su autori Dr Branislava Lepotić Kovačević, dipl.prav. i Bojan Lazarević, dipl.el.inž..

Projekat je realizovan pod podrškom USAID, GTZ / GIZ Srbija i Ministarstva energetike, 2010. godine.

Obavezno pogledajte i tekst vezan za PRAVNI ASPEKT , za POSTUPAK IZGRADNJE POSTROJENJA I PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE, kao i za ENERGETSKU DOZVOLU I USLOVE ZA PRIKLJUČENJE

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.