NavMenu

Kanadska državna banka za finansiranje izvoza u 2010. u Srbiji plasirala više od 13 milijardi dinara

Izvor: Beta Sreda, 18.05.2011. 19:31
Komentari
Podeli

Kanadska državna banka za finansiranje izvoza je prošle godine u Srbiji plasirala ukupno 187 miliona kanadskih dolara (više od 13 milijardi dinara), uglavnom za finansiranje investicija, izjavio je regionalni direktor te banke Burak Aktaš na predstavljanju kanadskih kompanija na Novosadskom sajmu.

Aktaš je rekao da je najveći deo tih sredstava iskorišćen za investicije u rudniku bakra u Boru, a manji deo za finansiranje izvoza.

- EDC zbog samoodrživosti ne odobrava subvencije ili niske kamatne stope. Naša dva glavna proizvoda su direktno finansiranje ili finansiranje i osiguranje preko lokalnih banaka - rekao je Aktaš.

Prema njegovim rečima, EDC je u prošloj godini imao 9.500 klijenata, kojima je plasirao 84,6 miliardi dolara, od čega je 24,7 milijardi plasirano na nova tržišta.

- Naš interes je da kompanijama koje su zainteresovane za izvoz nađemo kreditno sposobne uvoznike u Srbiji, o čemu obično pregovaramo sa lokalnim srpskim bankama - rekao je Aktaš.

Prema njegovim rečima, najpopularniji vid finansiranja za mala i srednja preduzeća je osiguranje 90% vrednosti izvoza od strane EDC-a, koji se odobrava na period od godinu dana.

EDC je u vlasništvu države i njime upravlja Vlada Kanede. Pošto agencija nije na budžetu, daje isključivo kredite po komercijalnim kamatnim stopama i time svake godine omogućuje veća sredstva namenjena izvozu.

Posetioce sajma pozdravio je i ambasador Kanade u Srbiji Džon Morison (John Morrison), koji je ocenio da ta zemlja sa pravom ima dobru reputaciju u oblasti poljoprivrede, jer poseduje kvalitetno zemljište i znanje.

Na 78. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu učestvuje 10 kanadskih firmi, koje su pretežno izložile opremu za farme i prikazale usluge projektovanja i upravljanja objekata u stočarstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.