NavMenu

Kako do manje otpadaka i više električne energije?

Izvor: eKapija Utorak, 10.05.2011. 13:02
Komentari
Podeli

U Nemačkoj radi skoro 7.000 elektroenergetskih postrojenja na biogas, ukupne instalisane snage od 2.500 MW. Prema rečima Jozefa Pelmajera, predsednika nemačke biogas asocijacije, ovo je energetski najefikasniji i najčistiji vid proizvodnje električne energije.

- Ovaj vid energije ima čak 80% iskorišćenja, dok je sa ekonomske strane veoma blagotvoran, budući da u Nemačkoj zapošljava oko 25.000 ljudi, i koji beleži promet od oko 4,7 mlrd EUR godišnje – rekao je Pelmajer na forumu "Alternativni izvori energije", koji je održan u Beogradu krajem prošle nedelje.

Ključni faktor uspešnosti ovog sektora je dostupnost sirovina, kojima Srbija obiluje, kao i povoljne feed in tarife.

- Već 2003. godine smo došli u situaciju da nemamo dovoljno otpadaka, odnosno sirovina, kojima bi snabdevali nova postrojenja. Zato nismo jedno vreme imali potpunu pokrivenost kapaciteta. Iz ovog razloga je nemačka vlada sprovela novi program subvencionisanja biljnih kultura iz kojih se dobija masa za naša postrojenja. Na ovaj način, na dobitku su i poljoprivredni proizvođači, ali i proizvođači električne i toplotne energije – rekao je Pelmajer.

Aleksandar Savić, projektni menadžer Erste banke, je uporedio iskustvo svoje institucije u Srbiji i Češkoj, koje imaju sličnu veličinu i skoro isti obim sirovina neophodnih za rad pogona na biomasu.

- Erste banka je u Češkoj finansirala izgradnju 60 postrojenja, ukupne snage 41,6 MW, prosečne veličine od 500 do 800 kW. U isto vreme, u Srbiji nema nijednog ovakvog pogona. Mi imamo iskustva u ovom poslu, i planiramo da ga proširimo i u Srbiju. U tekućoj godini planiramo da finansiramo izgradnju 3 biogas postrojenja, ukupne snage 13 MW, kao i 13 mini hidrocentrala, ukupne snage 12 MW, i 2 vetro parka, snage 33 MW – rekao je Savić.

Forum "Alternativni izvori energije" je održan 5. maja u Novom Sadu, i 6. maja u Beogradu u organizaciji kompanije "Yu kapital". Na forumu su pored navedenih govornika učestvovali i predsavnici resornih ministarstava Srbije i nemačkog regiona Bavarske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.