NavMenu

Ko je Kejt Midlton?

Izvor: eKapija Sreda, 27.04.2011. 11:49
Komentari
Podeli

Kejt MidltonKejt Midlton

Pripreme za venčanje britanskog kraljevskog para privode se kraju, počev od venčanice koju će Kejt Midlton nositi u petak, preko toga ko joj stilizuje frizuru, ko je pozvan i zašto, a ko nije, šta će zvanice jesti i piti na banketu u Bakingemskoj palati, ostrvski mediji sada se bave pitanjem šta je to što Kejt Midlton čini idealnom princezom.

Ono u čemu se svi slažu jeste da je Kejt osećajna, srdačana, damskog držanja, te da poseduje mnoge karakteristike zbog kojih će ući u istoriju britanske monarhije.

Naime, Kejt će biti prva kraljevska nevesta koja ima diplomu univerziteta, prva koja je živela sa svojim suprugom pre venčanja, čija je majka bila stjuardesa, prva koja je odrasla u kući koja ima ulicu i broj, a ne neko fensi ime i jezerce s labudovima.

Kejt Midlton, običnoj devojčici iz Berkšira, uspelo je da od školske koleginice jednog od članova kraljevske porodice postane prava pravcata princeza. Pošto je čekala dugih sedam godina da je princ Vilijam Artur Filip Luis od Velsa konačno zaprosi, gospođicu Kejt Midlton mnogi nazivaju Strpljiva Kejti. S obzirom na to da potiče iz porodice koja pripada višoj srednjoj klasi, što se umnogome razlikuje od elitno aristokratskog porekla ma koje evropske princeze, mnogi nisu mogli ni da pretpostave da bi ova devojka mogla čak i da pomisli na to kako je baš ona idealna kandidatkinja za bračnog druga nekome iz britanske kraljevske porodice.

Odrastanje

Kejt MidltonKejt Midlton

Kao najstarije dete uspešnog preduzimača Majkla i bivše stjuardese Kerol Midlton, 9. januara 1982. godine rođena je Ketrin Elizabet Midlton. Porodica je živela u modernoj porodičnoj šestosobnoj kući u zaseoku u oblasti Berkšir gde su pokrenuli sopstvenu kompaniju Party Pieces koja se bavila slanjem igračaka i svih neophodnih rekvizita za sve vrste proslava na kućnu adresu. Ketrin ima mlađu sestru Pipu i brata Džejmsa za koje je veoma vezana. Krštena je u župnoj crkvi St. Andrew’s Bradfield 20. juna 1982. godine.

Dvogodišnja Kejt seli se u maju 1984. godine sa porodicom za Aman u Jordanu gde je njen otac radio naredne dve i po godine. Prve jaslice pohađala je od svoje treće godine upravo u ovom bliskoistočnom gradu. Septembra 1986. porodica Midlton vraća se u Zapadni Berkšir i mala Ketrin kreće u privatnu školu St Andrews. Čelnici škole tvrde da je gospođica Midlton uživala u svim blagodetima školskog života, uključujući sve akademske predmete, ali i muziku, glumu i sport.

Sa trinaest godina godina, Kejt postaje student Marlborough koledža na kojem godina obrazovanja košta 15 hiljada britanskih funti. Mlada dama u to vreme bila je oduševljena netbolom i hokejom, a ostala je zapamćena kao pametna, sposobna i izuzetno uspešna učenica koja je ostvarila najviše ocene iz hemije, biologije i umetnosti. U julu 2000. godine, Kejt odlučuje da napravi godinu dana pauze sa studijama i odlazi u Firencu kako bi se bavila izučavanjem na ondašnjem Britanskom institutu, ali je učestvovala i u brodskoj trci oko sveta.

Kao i princ Vilijam, Kejt je tokom ove godine pauze uzela učešće u Raleigh internacionalnom nastavnom programu u Čileu. Naredne godine, baš kao i njen budući izabranik, ona se bacila na izučavanje istorije na univerzitetu St Andrews, ali se nešto kasnije ipak prebacila na oblast geografije. U ovo vreme Kejt upoznaje Vilijama. Njih dvoje prvo postaju prijatelji, a zatim i cimeri, da bi negde oko Božića 2003. godine između njih planula ljubav.

Kejt MidltonKejt Midlton

Nakon odlaska sa univerziteta, bila je zainteresovana da lagano krene sa razvojem karijere, tako da je osnovala sopstveno preduzeće za proizvodnju dečije odeće. U novembru 2006. priključila se kao honorarni saradnik modnom lancu Jigsaw.

Vilijam i Kejt u aprilu 2007. godine nakratko raskidaju, ali nekoliko meseci kasnije odlučuju da ipak obnove svoju romansu. Tri godine kasnije, tokom njihovog zajedničkog odmora u Keniji, njena strpljivost se isplatila. Princ ju je zaprosio jednog novembarskog dana 2010. godine pruživši joj verenički prsten optočen safirima, koji je svojevremeno pripadao njegovoj tragično preminuloj majci, Lejdi Dajani.

Poreklo

Nakon tri stotine pedeset godina, Kejt Midlton prva je osoba bez aristokratskih korena kojom se ženi neko od pretendenata na britanski presto. Njeni preci mahom potiču iz srednje i radničke klase. Kejt je potomak vlastelinskih i advokatskih porodica sa očeve strane, dok sa majčine potiče od mesara, gipsara, kopača u rudniku uglja, čistača ulica i kućne posluge. Prema londoskom popisu iz 1881. godine, otac njenog čukundede po ocu, Edvard Tomas Glasborou, u to vreme služio je kaznu u zatvoru Holloway.

Istraživači biografije kraljevske porodice, otkrili su da su Kejt i Vilijam daleki rođaci, u petnaestom kolenu, tako što su povezani preko familije Ferfaks iz šesnaestog veka koju su činili potomci kralja Edvarda III. Takođe, kao Kejtina pretkinja za ponos može se spomenuti i 1802. godine rođena Harijet Martino, zapažena spisateljica i novinarka koja se borila za ženska prava i bolji položaj žena u obrazovnom sistemu, smatrajući da brak ne bi trebalo da bude njihov jedini cilj u životu.

Stil

Kejt MidltonKejt Midlton

Buduća mlada, poznata je po svojoj klasičnoj, elegantnoj i često uzdržanoj pojavi, ali je do sada primila mnoštvo kako kritika, tako i pohvala na račun svog stila. Plava haljina brazilske kreatorke Danijele Ize Helajel koju je Midltonova nosila prilikom zvanične ceremonije veridbe uzburkala je čitavu modnu javnost. Mnogi su prizvali u sećanje prethodnu princezu od Velsa, Lejdi Di, koja je istim povodom nosila nešto konzervativniji komplet vrlo slične nijanse.

U prošlosti je Kejt često trpela kritike na račun odabira svoje garderobe. Neki su čak skloni da njen imidž koji je negovala na fakultetu, birajući kašmirske džempere i vunene suknje, uporede sa onim koji je proslavio čeličnu lejdi Margaret Tačer. Mnogi joj zameraju što ostavlja utisak da je sklona da se oblači potpuno staromodno i retko se odlučuje za šik kreacije renomiranih dizajnera. Nedavno je nosila Diane von Furstenberg haljinu uparenu sa Whistles jaknom i kao svoj zaštitni znak, LK Bennett crne čizme do kolena, marke koju je volela i njena nesuđena svekrva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.