NavMenu

Šabačka mlekara počela izvoz kajmaka, fete i "sirka" u Ameriku

Izvor: eKapija Ponedeljak, 14.03.2011. 14:25
Komentari
Podeli

"Mlekara Šabac" uputila je danas prvi izvozni kontigent od 12,5 tona mlečnih priozvoda u Ameriku u vrednosti od 45.000 USD. Trgovinskom lancu "A.B. Company" u Čikagu biće isporučeno četiri tone "ala-kajmaka", sedam tona feta sira i tona sirnog namaza "sirko".

Očekuje se da će mesečno biti isporučivan jedan kontigent.

Prema rečima direktora šabačke mlekare Zorana Matića proizvodi su namenjeni prvenstveno dijaspori.

- Proizvodi šabačke mlekare za početak će se naći na rafovima prehrambenih trgovina u Detroitu i Ilinoisu, gde živi veliki broj ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. Izvoz na tako deleko i zahtevno tržište je iskorak za celu kompaniju, zbog standarda u proizvodnji, pakovanju i potrebnim dozvolama - rekao je Matić.

Matić navodi da će transport trajati mesec dana preko Rijeke i Kalarija brodom i da je mlekara prilagodila pakovanje dugom transportu u paletama.

Kako je rekao Matić, procedura za izvoz mlečnih proizvoda trajala je oko dve godine. Ceo izvozni projekat rađen je u saradnji sa USAID-om, a šabačka mlekara se prvi put pojavila na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Njujorku pre dve godine.

- To je primer da zajedno možemo da završimo bilo kakav posao - kazao je direktor projekta Luis Faro (Louis Faoro).

Šabačka mlekara postoji više od 70 godina deo je sistema "Farmakom MB" od 2004. godine. Dnevno otkupi i preradi 260 tona mleka. Jednu trećinu proizvoda izvoze na tržišta CEFTE, Rusije, Azerbejdžana i sada Amerike, a upravo se vode pregovori za prodor na kanadsko tržište. Kako je rekao direktor, plan je da do kraja godine izvoz dostigne 40%.

Kako je feta zaštićeno ime na američkom tržištu, sir će biti izvožen pod imenom "Mediteraneo" i sloganom "najbolje za grčku salatu".

"A.B. Company" iz Čikaga, u vlasništvu Alekse Burekovića, je drugi po veličini uvoznik hrane sa naših prostora.

Uvoz junica

- Planiramo da do kraja godine uvezemo 1.000 junica. Tako ćemo dobiti nove proizvođače, koji će svoj dug isplaćivati kroz isporuku mleka. Junice su uvezene zbog poboljšanja genetskog potencijala krava muzara u regionu.

Šabačka mlekara je već uvezla 31 steonu junicu iz Nemačke, rase simental, koje će biti podeljene kooperantima u regionu Mačve.

Rusko tržište

"Mlekara Šabac" je dobila izvozni broj i očekuje da će plasman u Rusiju početi u aprilu 2011. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije, imaju ugovor sa trgovinskim lancem "Magnet", kao i predugovor sa još dve kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.