NavMenu

Cene padaju, ali neće biti kao pre Rusa - Duple kirije bi najzad mogle u istoriju

Izvor: Euronews Srbija Četvrtak, 16.03.2023. 12:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)Ilustracija
Plaćanje kirije, ali i pronalazak stana u Beogradu u proteklom periodu bio je posebno izazovan, naročito za mnoge studente iz unutrašnjosti i njihove porodice. Razlog za to je što su cene izdavanja stanova u prestonici, nakon naleta Rusa i Ukrajinaca u našu zemlju naglo skočile, jer je većina stanovaca procenila da na mesečnom nivou može duplo da zaradi tako što stanove izda strancima.

Agenti za nekretnine kažu za Euronews Srbija da su cene izdavanja stanova u prestonici počele polako da padaju i da se sada prosečna cena stanova, površine od 30 do 50 kvadrata, kreće od 300 do 500 EUR. Oni su ukazali i na nekoliko faktora koji su uticali pad cena: tržište je u decembru dostiglo svoj pik pa je pad očekivan, a cene su zbog naleta Rusa i Ukrajinaca tokom protekle godine postele neralane, dok sada ni oni više ne žele da "papreno" plaćaju stanove. Agenti, međutim, dodaju i da je ponuda sada znatno veća od potražnje - obično se na dnevnom nivou na nekoliko stanova javi jedan zainteresovan klijent. Ipak, ističu, da je zbog inflacije i aktuenih poskupljenja gotovo nemoguće da se cene vrate na onaj nivo od pre godinu dana.

Prema rečima Uroša Jovanovića iz agencije Art nekretnine, pad cena kirija počeo je u proteklih mesec dana. On navodi da je tako nešto i bilo očekivano, jer su, kaže, cene bile previsoke.

-.Poslednjh mesec dana je došlo do stabilizacije tržišta i to ako se uporedi sa onim kako je bilo krajem godine i to vezano za onaj poslednji talas Rusa koji su došli. Cene se polako vraćaju u normalu, ali to ne znači povratak na stanje od pre godinu dana, već na nešto što je između onoga što je bilo u ovom poslednjem talasu i tih cena. Po nekoj mojoj proceni, taj pad u zakupu ide od 15 do 20%. Ne možemo tačno da procenimo jer su inače cene zakupa dosta fleksibilnije od cena prodaje nekretnina - kaže Jovanović.

On objašnajva da se vlasnici koji reše da svoje nekretnine izdaju mnogo brže i lakše odluče da spuste cenu od onih koji ih prodaju.

- Cene za izdavanje su fleksibilnije jer vlasnici ne žele da im stan bude prazan i stvara dodatne troškove kao što je režija. Oni zapravo žele da ga izdaju što pre. Ukoliko prođe mesec ili dva i oni ga ne izdaju počnu da razmišljaju da snize cenu - dodaje.

I agent za nekretnine Katarina Lazarević potvrđuje za Euronews Srbija da su cene počele da padaju.

- Jako je velika ponuda, a malo interesovanja. Mi dobijamo na dnevnom nivou više stanova u ponudi, a pojavi se jedan koji je zainteresovan. Mislim da će cene još da padaju, ali neće biti onako kako je bilo pre Rusa. Stanodavci sami koriguju cene, jer shvataju da ne mogu da dobiju ono što su mislili da mogu da dobiju. Na primer, imamo dva stana na Vračaru u Smiljanićevoj i Mačvanskoj ulici. Prvi je 60 kvadrata i vlasnik traži 500 EUR, ali sada razmišlja da spusti na 420. Ranije se takav stan izdavao za oko 800 EUR. Drugi je stan oko 70 kvadrata i trenutna njegova cena je 700 EUR. Ni mali stanovi više ne mogu da guraju cenu do 500 EUR, već idu na 300 ili 400 EUR - objasnila je ona.

Kako je bilo ranije?

Koliko su cene stanova prošle godine bile nerelane kao primer Jovanović navodi izdvanje nekretnine u naselju Altina.

- Jedan od vlasnika stana u Altini nam je rekao da je njegov komšija prošle godine stan od 80 kvadrata izdao trojici Rusa za 1.500 EUR. Reč je o trojici momaka koji mogu da rade od kuće i kojima su bile potrebne zasebne sobe, a tolika kvadratura je mogla to da im priušti. Međutim, sada se to menja. Rusi sada izlaze iz stanova i traže one dostupnije. Veliki broj njih je zaključivao ugovore na godinu dana. Neki su imali i takve da ukoliko izađu ranije mora da plate penale. Sada ti ugovori ističu polako, pa očekujem da će oni sada takođe da traže jeftinije stanove - objašnjava Jovanović.

Kako kaže, u početku je situacija bila takva da Rusi nisu pravili problem ni oko cene, ni oko lokacije.

- Mi smo na primer imali zahteve od ljudi iz Moskve da im pronađemo stan koji je 45 minuta udaljen od centra. Iz njihove perspektive to nije prevelika udaljenost. Tako su počeli da dolaze i na naše periferije, pa je tada cena i tih stanova tada rasla. Sada se to polako menja - rekao je.

Lazarević navodi da su mnogi Rusi i otišli iz Srbije, ali i to da oni koji su rešili da ostanu ne žele više da plaćaju visoke cene.

- Mnogi Rusi su otišli poslednjih meseci iz skupih stanova ili su tražili korigovanje cene. Novog priliva stranaca na takav način kod nas više nema. Tržište nekretnina se utišalo. Kod zakupa više klijenti neće da plate cene koje su navedene. Ostali su naši ljudi. Mnogi su kupili stanove na kredit kako bi ih izdavali i nemaju mnogo izbora. Moramo da se prilagodimao okolnostima u kojima živimo - rekla je ona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.