NavMenu

Šta donosi novi model oporezivanja frilensera? - Pregled nude CONFIDA Srbija poreski stručnjaci

Izvor: PR Četvrtak, 16.03.2023. 08:41
Komentari
Podeli

(Foto: VistaCreate)
U 2022. godini najavljen je novi model oporezivanja frilensera, a Ministarstvo finansija je uvažilo veći deo predloga predstavnika iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS). Izmene Zakona o porezu na dohodak građana usvojila je Narodna skupština Republike Srbije za rešenje statusa fizičkih lica koja rade kao frilenseri.

Nakon završetka prvog kvartala 2023. godine, odnosno sa rokom za prijavu frilens prihoda koji sledi za nekoliko dana postavlja se pitanje: Da li je došlo do konačnog rešenja za oporezivanje frilensera u Srbiji?

CONFIDA Srbijasa svojim timom poreskih stručnjaka ima sjajan uvid u sve složenosti i promene poreskog područja. Danas, donose više detalja o novom oporezivanju frilensera u 2023. godini.


Kvartalno oporezivanje

Oporezivanje frilensera vršiće se na kvartalnom nivou, a CONFIDA Srbija objašnjava informaciju na primeru:

- Ako ste frilenser i treba da prijavite prihode za period od 1. januara do 31. marta 2023. godine to treba da učinite od 1. do 30. aprila 2023. godine. Znači, rok za prijavu prihoda ostvarenih u svakom kvartalu je 30 dana od njegovog završetka.


Dva modela oporezivanja

Frilenseri koji zarađuju po osnovu autorskog dela ili srodnih prava imaće mogućnost da porez na svoj prihodplaćaju po dva modela. CONFIDA Srbija u nastavku donosi opis karakteristika oba modela oporezivanja i odgovor na pitanje o odabiru modela u različitim situacijama.

Model A za frilensere predstavlja model prema kojem će 32.000 dinara biti neoporezivo svakog meseca. Kvartalno taj iznos će biti 96.000 dinara. Ako se opredelite za ovaj model plaćaćete porez od 20%. Osnovica za doprinose biće ista kao i osnovica za plaćanje poreza. Minimalni iznos za plaćanje doprinosa iznosiće 1.402 dinara mesečno što iznosi 4.206 dinara kvartalno. Stope za plaćanje doprinosa iznosiće 24 % za penzijsko i invalidsko osiguranje i 10.3% za zdravstveno osiguranje. Model A isplativiji je za frilensere s nižim iznosima prihoda . Ako su prihodi niži od 96.000 dinara u kvartalu, tada nema obaveze plaćanja penzijskog i invalidskog osiguranja u tom kvartalu.

(Foto: CONFIDA Srbija)

Model B za frilensere predstavlja model prema kojem će normirani troškovi iznositi19.300 dinara mesečno, odnosno 57.900 dinara kvartalno kao i 34 % ostvarenih prihoda u kvartalu. Kako dobiti osnovicu za oporezivanje?

Od ostvarenih prihoda oduzimaće se 34% kao i 57.900 dinara. Porez za model B će iznositi 10%, a doprinosi će se plaćati na istu osnovicu. Najniži iznos za plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje će iznositi 23.160 dinara mesečno odnosno 4.206 dinara za zdravstvo.

Prema navedenom, s rastom prihoda frilensera model B postaje isplativiji.


Poseban sajt

Naime, po novim propisima frilenseri će biti u obavezi da prijavljuju svoje prihode na osnovu kojih će dobiti tačan obračun poreza i doprinosa koje moraju da plate. Na online platformi u svakom kvartalu će moći da se izaberu jedan model oporezivanja od dva ponuđena te odabir modela u jednom kvartalu ne obavezuje ih na isti odabir u sledećem kvartalu.

Sajt za prijavu poreza još nije gotov te se čeka više informacija. Svakako, prijave će se vršiti elektronski no ostali detalji oko popunjavanja prijave još nisu poznati.


Je li došlo do konačnog rešenja?

Poreski stručnjaci iz CONFIDA Srbije kažu kako će frilenseri koji ostvaruju male prihode u budućnosti imati način da regulišu svoje obaveze i ostvare svoja prava bez straha od visokog poreskog opterećenja ili poslovanja u sivoj zoni. Čeka se naredni korak uspostavljanja sajta za prijavu prihoda. Sajt će fizičkim licima biti dovoljan za upravljanje poslovanja i ispunjavanje obaveza prema državi.

(Foto: CONFIDA Srbija)

CONFIDA poresko rešenje

Uz CONFIDA Srbiju optimizujte svoje poslovanje identifikovanjem ključnih faktora koji suproblematični. CONFIDA poreski stručnjaci pronalaze rešenja za poboljšanje poslovanja uz najnovije smernice i poreske propise.

Za rešavanje svih svojih poreskih potreba kao i informacije oko nedoumica o novom modelu oporezivanja frilensera u Srbiji kontaktirajte CONFIDA Srbija poreske stručnjake za sva praktična i tehnička znanja te standardizovane procese. Nude konzinstentno poresko rešenje koje se fokusira na pružanje informacija vlasnicima poslovanja o načinu na koji upravljaju svojim porezima i načine na koje podstiču razvoj u svojim poreskim procesima koji su povezani sa njihovim poslovanjem.

Za sva poreska rešenja - tu je CONFIDA Srbija!

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.