NavMenu

RETROSPEKTIVA 2010 - Investicije u oblasti SAOBRAĆAJA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2010. godini

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.02.2011. 15:05
Komentari
Podeli

"Ekapija" investicioni tim je nedavno uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2010. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Projekti su podeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji SAOBRAĆAJA.

Šta je obeležilo prethodnu, 2010. godinu?

Očekivano, veliki infrastrukturni projekti od nacionalne važnosti i ove godine su izazvali dužnu pažnju građana Srbije. Međutim, loš utisak je da je većina tih projekata - još u fazi najave.

Osim izgradnje puteva, koji će nas približiti ili spojiti sa svetom – čuvenog Koridora 10 i našeg, naglašenog Koridora 11, čini se da su najviše pažnje čitalaca "eKapije" privukli mostovi, pogotovu Kineski most Zemun- Borča i most preko Save, kod Ade Ciganlije.

"Kineski most""Kineski most"

Ni investicije u ostale sektore nisu izostale, tako da su se na listi našli i dugo očekivani projekti iz avio saobraćaja, ali i integralnog transporta.

Decenijama najavljivani metro u prestonici Srbije i dalje je u naznakama, ali se čini da je određeni napredak postignut, bar toliki, da izazove uobičajene stručne polemike u javnosti.

Najviše pažnje čitalaca "eKapije" izazvala je nikad do kraja ispričana priča o izgradnji Koridora 10. Ukupna vrednost projekta (još uvek) najptrestižnijeg autoputa na Balkanu procenjena je na 1,3 mlrd EUR. Tender za izvođača radova na završetku ovog posla nije prošao bez "bura", bilo je i poništavnja, ali je resorni ministar Mrkonjić ipak optimista. Kaže, kašnjenja će biti nadoknađena. Za početak, ubrazani su radovi na njegovom severnom kraku.

Na drugom mestu je najavljeni "Kineski most", koji će spojiti Zemun i Borču i tako značajno doprineti rasterećenju saobraćaja prestonice. Iako je kamen temeljac postavljen još u julu 2010, prema poslednjim najavama iz Vlade izgradnja "Kineskog mosta" (kako se sve češće i oficijelno zove), počeće u aprilu 2011 godine. Ministarka za NIP u ostavci, Verica Kalanović, kaže da još nije utvrđeno koliki će avans biti plaćen kompaniji "China roud and bridge corporation", ali da sigurno neće biti veći od 15%.

"Kineski most""Kineski most"

Turistička agencija "Kon Tiki" prva je turistička organizacija koja je u Srbiji osnovala privatnu avio kompanije, nabavivši tri letelice. Osnivanje "Kon Tiki Sky" kompanije zauzelo je zato, treće mesto na ovoj listi.

Odmah za njom, na listi je most koji će sigurno biti ponos Beograđana - most preko Save, u blizini Ade Ciganlije, verovatno jedna od retkih investicija čiji je napredak bio vidljiv iz dana u dan. Iako je bilo polemika da li smo mogli dobiti jeftiniji most, da li je beogradski skuplji od zlatnog mosta u San Francisku, betonski pilon visok 175 m, završen je pre roka.

Peto mesto zauzeo je još jedan višegodišnji kapitalni projekat – Koridor 11. Iako je još na izmaku leta potpisan sporazum sa turskom kompanijom "Kolin" o izvođenju radova na nekoliko deonica, ministar za infrastruktu Milutin Mrkonjić je nedavno najavio da bi i Kinezi mogli biti zainteresovani za deo izgradnje Koridora, te da Ministarstvo ne bi imalo ništa protiv novih partnera, ukoliko izađu sa boljom ponudom.

Nove magistralne saobraćajnice u Beogradu, projekat o kome je "eKapija" prva detaljno pisala, našao se na šestom mestu. Naime, prema usvojenom Prostornom planu infrastrukturnog koridora Beograd-Južni Jadran, nova saobraćajnica će se uključiti na petlji Ostružnica, na desnoj obali Save, i nastaviti na pravac Radnička ulica – Bulevar Vojvode Mišića – Kneza Miloša.

"Kineski most""Kineski most"
(rekonstrukcija "Gazele")

Sedmo mesto pripalo je prvoj fazi rekontrukcije, po mnogima "žile kucavice" Beograda, mosta "Gazela". Iako je bilo mnogo bojazni da li će Grad uopšte moći da funkcioniše, budući da su trake na mostu naizmenično zatvarane, sve se završilo dobro i po građane i po putare, koji su, ne treba zaboravili, nekada radili i po nehumano visokim letnjim teperaturama.

Odmah za njima je i projekat izgradnje mosta na Dunavu u Novom Sadu. Prema najavama Vlade Vojvodine, u železničko-drumski most poznatiji kao "Žeželjev", dužine 474 metra biće uloženo oko 60 mil EUR.

Priča o tome da li je Srbiji potrebna kupovina Luke Bar ili ne, da li će konzorcijum spskih privrednika i Vlade kupiti ponos crnogorskog transporta, našla se na devetom mestu naše liste.

Na desetom mestu našla se najava kompanije "Panšped" iz Novog Sada da planira da na železničkoj stanici u tom gradu izgradi savremeni kargo terminal u koji će uložiti više miliona evra.

Ništa manje interesantni čitaocima "eKapije" bila je i najava Vlade da će vojni aerodrom "Lađevci" kod Kraljeva do kraja 2011. godine biti otvoren za civilni saobraćaj, a u ovu prenamenu biće uloženo oko 22 mil EUR.

"Kineski most""Kineski most"

Na korak smo bliži i do metroa u Beogradu, ako je suditi po dešavanji u 2010. Koji model metroa je najbolji, te da li će srpski metro biti izgrđen po uzoru na francuski, teme su koje su čitaoce "eKapije" itekako interesovale.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SAOBRAĆAJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA, STAMBENOG I POSLOVNOG PROSTORA, TRGOVINSKIH CENTARA, SPORTA, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, kao i ZDRAVSTVA, INDUSTRIJE, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.