NavMenu

Raspisan konkurs za nove simbole Loznice

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.02.2011. 14:30
Komentari
Podeli

LoznicaLoznica

Na osnovu odluke lokalnog parlamenta Loznice o izboru novih simbola tog grada, raspisan je konkurs za izradu grba i zastave, a prvonagrađeno rešenje budućih znamenja biće nagrađeno sa 500 EUR u dinarskoj protivvrednosti.

U komisiji za sprovođenje postupka za izbor ponuđača za izradu simbola grada danas je potvrđeno Tanjugu da je konkurs otvoren do 23. marta, a potom će, prema njihovim ocenama, Gradsko veće da predloži Skupštini grada da donese odluku o izboru novih simbola Loznice.

Prema uslovima određenim odlukom gradskog parlamenta, donetom u novembru prošle godine, budući simboli treba da se zasnivaju na nauci o grbovima i zastavama i da budu u međusobnoj saglasnosti, delimično ili potpuno.

Odnos dužine prema širini zastave, pravogugaonog oblika, treba da bude 6:4, dok grb mora da odražava istorijske i stvarne činjenice vezane za grad Loznicu.

Oblik i forma grba treba da omoguće višebojno štampanje i korišćenje za izradu javnih priznanja, povelja, plaketa, znački, suvenira i slično, a mora da sadrži štit "kao esencijalni heraldički element i tradicionalni simbol zaštite".

Prvonagrađenom rešenju pripašće nagrada od 500 EUR u dinarskoj protivvrednosti, drugom 300 i trećem 100 EUR u dinarskom iznosu, navedeno je u uslovima konkursa koji se, kako je predviđeno, objavljuje u jednom dnevnom listu koji izlazi u Srbiji.

Sadašnji simbol Loznice je dvobojan, u obliku štita, koristi se od 1977. godine i do sada nije menjan, izuzev što je, posle promene vlasti 2000, uklonjena petokraka zvezda koja je bila na sredini, pri vrhu.

U centralnom delu dosadašnjeg znamenja je delimično razvijen svitak sa prvih sedam slova naše azbuke napisanih ćirilicoma i ptičije pero, ispod koga su prikazane položene gusle, dok je iznad stilizovan venac vinove loze sa natpisom Loznica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.