NavMenu

Hrvatska gradi kanal Dunav-Sava

Izvor: Pregled Sreda, 15.02.2006. 21:54
Komentari
Podeli

Hrvatska planira da do 2016. godine izgradi kanal dugačak 60 kilometara koji će povezati luku Vukovar na Dunavu sa mestom Sikirevci na Savi, i na koji će se priključiti i Vinkovci, piše nemački dnevnik Nahrihten fir ausenhandel. Ministar transporta Božidar Kalmeta je izjavio da ministarstvo trenutno radi na projektnoj studiji. Kanal, širok 30 metara i dubok tri metra, treba da košta ukupno 4,5 milijarde kuna. Pored vodoprivrednih objekata planirana je i izgradnja 16 drumskih i četiri železnička mosta uključujući prilaze ukupne dužine 50 kilometara. Luka Vukovar je tokom 2005. godine ostvarila rekordni pretovar robe od 797.000 tona, dok se u ovoj godini računa sa 850.000 tona. U jugoslovensko vreme godišnji promet luke iznosio je 1,5 milion tona.

U prvoj investicionoj fazi Vukovar će za izgradnju Nove luke istok dobiti 25 miliona evra, od čega će hrvatska država obezbediti 15 miliona evra, a koncesionari 10 miliona evra. U drugoj fazi biće izgrađena Nova luka zapad. Za potrebe hrvatskog Ministarstva za more, turizam, transport i razvoj studiju je izradila nemačka kompanija Dor kapital iz Minhena. U periodu od januara do septembra 2005. godine u hrvatskim rečnim lukama je pretovareno 1,3 milion tona robe, što je za 24,7 odsto više nego u prva tri kvartala 2004. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.