NavMenu

Predsednik Feda: Počeo je proces dezinflacije

Izvor: Bonitet Petak, 03.02.2023. 09:39
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Public Domain Pictures)
Na Wall Street-u su u sredu cene deonica snažno porasle jer se ulagači nadaju da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamata, nakon što je predsednik centralne banke Džerom Pauel poručio da je počeo proces dezinflacije.

Dow Jones ojačao je 0,02%, na 34.092 boda, dok je S&P 500 skočio 1,05%, na 4.119 bodova, a Nasdaq indeks 2,0 odsto, na 11.816 bodova.

Kao što se očekivalo, američka centralna banka povećala je ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 4,50 do 4,75%, novi najviši nivo od 2007. godine.

To je već osmo povećanje kamata od marta prošle godine kada je Fed započeo bitku protiv inflacije.

Premda je to bilo očekivano, ulagače je ohrabrila izjava predsjednika Feda na konferenciji za medije kako se po prvi put može reći da je počeo proces dezinflacije, odnosno usporavanja stope inflacije.

Kazao je, takođe, da u ovoj godini očekuje blagi, ali ipak rast privrede, što znači da bi se mogla izbeći recesija,prenosi tportal.


Konačna kamata 4,9%

Premda je Pauel kazao da je prerano proglasiti pobedu nad inflacijom i najavio daljnje povećanje kamata, na pitanje novinara je li moguće da će konačna Fedova kamata ostati ispod 5%, odgovorio je da je to moguće.

To je ohrabrilo ulagače, s obzirom da predstavnici Feda obično poručuju da će trebati povećati kamate iznad nivoa od 5% kako bi se inflacija suzbila prema ciljanom Fedovom nivou od 2%.

Zbog toga se na tržištu novca procenjuje da bi konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cene novca, mogla iznositi 4,9%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.