NavMenu

Počela rekonstrukcija Ložionice u Beogradu

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.02.2023. 09:48
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google Earth)
U Beogradu su otpočeli radovi na Ložionici, za čiju je izgradnju Vlada uložila 52 mil EUR. Oni će obuhvatiti rekonstrukciju Ložionice na 4.800 m2, uz očuvanje prepoznatljivog izgleda, rekonstrukciju vodotornja i okretnice i izgradnju nove zgrade aneksa od 11.000 m2, podzemne garaže i velikog parka, a kompletan kompleks će se prostirati na više od 23.000 m2.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da će Ložionica jedan vek nakon svog nastanka postati mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca, kakvo Beograd, Srbija i region nisu videli, kao i da će predstavljati inovativno i kreativno čvorište, centar izvrsnosti, urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva, navedeno je na sajtu Vlade.

- Naš glavni grad će dobiti novo jedinstveno obeležje i turističku atrakciju koja će podjednako privlačiti i stručnu javnost i domaće i strane turiste - poručio je Jovanović i dodao da će u naredne dve godine to biti jedno od najvećih gradilišta u Srbiji.

U Ložionici će se, prema njegovim rečima, naći brojni sadržaji za kreativce, inovatore i umetnike različitih profila, a u njoj će biti i sala za događaje i okupljanja, projektovana i opremljena prema elaboratima najvećih domaćih stručnjaka za akustiku.

- Posebno je važno da će tu biti prvi inkubator za kreativne industrije, kao i brojni prostori za aktivnosti kreativaca - naglasio je Jovanović i dodao da koristi priliku da pokrene inicijativu da nova zgrada aneksa, koja će doprineti da ta lokacija ima i poslovnu komponentu, dobije ime srpskog velikana i naučnika Milutina Milankovića.


Položene vremenske kapsule

Predsednica Vlade Ana Brnabić prisustvovala je obeležavanju početka radova u Ložionici i tom prilikom je položila svoju poruku za buduće generacije u vremensku kapsulu, koja će biti postavljena u temelj nove Ložionice.

Ona je budućim generacijama poručila da "nastave iskru genijalne inovativnosti i stvaralaštva, koja hiljadama godina postoji na ovim prostorima, kao i da nas učine ponosnima".

Premijerka je ovom prilikom navela da budući naraštaji kreativaca iz Ložionice treba da uvedu svoje društvo u neku novu tehnološku revoluciju, jer će Ložionica biti motor napretka i svetionik u budućnosti.

I ambasadori nacionalne platforme "Srbija stvara" stavili su svoje poruke u kapsulu koja će biti postavljena u temelje Ložionice, a biće otvorena posle 50 godina.


Kreativne industrije čine više od 7,4% BDP-a Srbije

Kreativno-inovativni multifunkcionalni centar Ložionica, kao objekat javne namene, fokusiran je pre svega na sadržaje iz domena kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovane na znanju.

Sektor kreativnih industrija već sada čini više od 7,4% BDP-a Srbije i za samo poslednjih šest godina ostvaruje rast od 60%, dok kumulativni rast izvoza sektora, u istom periodu, iznosi 51%.

Ovaj projekat u skladu je i sa strateškim krovnim dokumentima poput Strategije pametne specijalizacije koja prepoznaje kreativne industrije, a posebno sektor video igara i vizuelnih efekata, kao motor budućeg održivog ekonomskog i socijalnog razvoja naše zemlje, dodaje se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.