NavMenu

Počeli radovi na bugarskoj deonici interkonektora za prirodni gas između Srbije i Bugarske

Izvor: eKapija Sreda, 01.02.2023. 12:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustracija
Radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, na bugarskoj teritoriji počeli su danas. Gradilište se nalazi u Kostinbrodu u blizini Sofije.

Komesarka Evropske unije za energiju Kadri Simson čestitala je u video-poruci Bugarskoj i Srbiji na početku gradnje gasne interkonekcije i sa bugarske strane, navedneo je na sajtu Vlade Srbije.

- Ovo je važan momenat u aktuelnoj situaciji, budući da će obe zemlje, ali i ceo region, moći da diverzifikuju izvore snabdevanja gasa i omoguće stabilno snabdevanje potrošačima, kao i da smanje zavisnost od ruskog gasa - ukazala je ona.

Prema njenim rečima, ovo je ujedno značajan korak za ceo region, zbog čega je Evropska komisija podržala taj projekat.

Međusistemska gasna veza Bugarska-Srbija (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša. Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad-Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 mil EUR, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 mil EUR, 49,6 mil EUR je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP Srbijagas.

Glavni izvođač radova je kompanija Glavbolgarstroy, a radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš–Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Očekuje se da će gasna interkonekcija između dve zemlje biti spremna za operativni rad polovinom ove godine.

Radove su obišli predsednici dve zemlje Rumen Radev i Aleksandar Vučić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.