NavMenu

Počinje izgradnja gasne veze između Bugarske i Srbije

Izvor: eKapija Utorak, 31.01.2023. 10:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja interkonekcije Bugarska - Srbija na bugarskoj teritoriji počinje 1. februara, saopštili su iz Predsedništva Bugarske. Otvaranju radova na izgradnji gasne veze između dve susedne balkanske zemlje prisustvovaće i predsednici Bugarske i Srbije, Rumen Radev i Aleksandar Vučić, prenela je agencija Novinite.

Međusistemski gasovod "Bugarska-Srbija" (IBS) imaće ukupnu dužinu od oko 170 km od Novog Iskara u Bugarskoj do Niša od čega oko 62 km na bugarskoj teritoriji, ukazuje predsednička administracija.

Nakon izgradnje gasni priključak će imati kapacitet do 1,8 milijardi m3/godišnje sa mogućnošću i obrnutog toka.

Vrednost gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad-Bugarska je 85,5 mil EUR, od kojih Evropska investiciona banka (EIB) obezbeđuje kredit Srbiji od 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, a ostatak troškova biće finansiran iz budžeta Srbije i sredstava Srbijagasa.

Predsednik Rumen Radev će 1. februara, u sredu, učestvovati na otvaranju specijalizovanih građevinskih aktivnosti za izgradnju međusistemske gasovoda "Bugarska-Srbija" (IBS) na bugarskoj teritoriji.

Na skupu će učestvovati i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Među učesnicima svečanosti biće ministri energetike obe zemlje Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgasa Vladimir Malinov.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativni rad sredinom 2023. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.