NavMenu

Zbog nagomilavanja sedimentacije svetske brane gube skladišni kapacitet - Kakva je situacija u Srbiji?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 30.01.2023. 12:58
Komentari
Podeli
Đerdap (Foto: Katarina Stevanović)Đerdap
Skoro 50.000 velikih brana širom sveta moglo bi da izgubi više od četvrtine svog skladišnog kapaciteta do 2050. godine kao rezultat nagomilavanja sedimentacije, što narušava globalnu sigurnost vode i energije, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih nacija, preneo je sajt elektroenergetika.info.

Očekuje se da će kapacitet brana pasti sa šest biliona kubnih metara na 4,655 biliona kubnih metara do 2050. godine.

Mulj se akumulira u rezervoarima kao rezultat poremećaja prirodnih tokova vode. To može prouzrokovati oštećenje hidroelektričnih turbina i prekinuti proizvodnju električne energije. Ometanje tokova nanosa duž reke takođe može učiniti uzvodne regione sklonijim poplavama i erodirati nizvodna staništa.

Studija UN je pogledala podatke sa više od 47.000 brana u 150 zemalja i rekla je da je 16% prvobitnog kapaciteta već izgubljeno.


Kakva je situacija u Srbiji?

Slični problemi postoje i na akumulacionim jezerima hidroelektrana u Srbiji. Kreću se od zanemarljivih količina nagomilane sedimentacije (npr. u HE Đerdap 1 i HE Đerdap 2), do izrazitih (npr. HE Ovčar Banja i Međuvršje).

- Postoji mogućnost čišćenja nagomilanog sedimenta iz akumulacionih jezera HE, a to zahteva velika sredstva za angažovanje specijalnih tehničkih rešenja - kratko su odgovorili na pitanje eKapije iz Elektroprivrede Srbije.

Podsetimo, nedavno je najavljena i realizacija najvećeg projekta u okviru revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure, dugo najavljivano izmuljavanje jezera Međuvršje. Prema rečima gradonačelnika Čačka, Milun Todorović, ove godine se može očekivati i konačna realizacija tog posla.

- Ono što nas očekuje jeste nastavak elaborata i priprema za izmuljavanje jezera Međuvršje. To je i najveći projekat, a vredan je oko četiri milijarde dinara i mislim da ćemo ove godine uspeti zajedno sa Vladom Mađarske da uđemo u taj ugovorni odnos i da krenemo sa čišćenjem jezera Međuvršje - rekao je tom prilikom.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.