NavMenu

Imaćemo nove bolnice, a hoćemo li zadržati lekare i osoblje - Retrospektiva 2022, investicije u oblasti ZDRAVSTVA u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.01.2023. 16:44
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Naglašavati koliko je važno ulagati u zdravstvene ustanove, i kvalitet usluga koji tamo zatičemo, čini se nekada i suvišnim, jer nam se to podrazumijeva. Takve projekte vidimo kao primarne na lokalnom i na državnom nivou, jer svako od nas u novu godinu ulazi sa prvom željom - da nas zdravlje prati svih 365 dana.

Iz tog razloga, radujemo se vidjeti da se podižu novi objekti - klinički centri, bolnice i domovi zdravlja. Jer, ako ne daj Bože, zatrebaju, da onda ulazimo sa nadom da ćemo tamo zateći vrhunske ljekare i dobru opremu. Godinama unazad vidimo da je veliki izazov sačuvati stručni kadar, iako niču novi objekti. Bolji uslovi rada u EU, ali i arapskim zemljama, tjeraju ih daleko od svojih domova. Ostaje nam nada da će mnogi od njih izabrati ovu zemlju i u njoj graditi svoje karijere.

Kako bi se rasteretili veći klinički centri - u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i Mostaru, cilj je unaprijediti usluge na lokalnom nivou. S tim u vezi, postoje gradovi koji željno iščekuju bolje uslove, poput Trebinja, koji kao najjužniji grad i centar istočnohercegovačke regije vapi za novim i reprezentativnijim objektom. Nove bolnice dobiće i Doboj, kao i Prijedor, dok se Mostar može pohvaliti modernom zgradom Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice, koja će biti jedna od najmodernijih u regiji.

U nastavku vam donosimo listu investicija u sektoru ZDRAVSTVA koje su tokom 2022. godine izazvale najviše interesovanja čitalaca eKapije.

1. Banja Slatina

Krajema avgusta eKapija je ekskluzivno predstavila idejno rješenje budućeg kompleksa Banje Slatina. Kako je predviđeno, kompleks će se prostirati na oko 100.000 m2 objekata i 84.000 m2 parkovskih površina.

Idejno rješenje kompleksa Banja Slatina (Foto: Zavod Dr Miroslav Zotović)Idejno rješenje kompleksa Banja Slatina
U njemu je predviđeno da se gradi Centralni paviljon sa ugostiteljskim sadržajima, kongresnom salom i vidikovcem, hotel sa velnes sadržajima i zatvorenim bazenom, terapijski park sa uređenim stazama, pratećim sadržajima i sportskim terenima, objekti za medicinsku rehabilitaciju, natkriveni parking i centralna garaža sa 505 parking mjesta, te tehnički paviljon i centralna kuhinja. Dio navedenih sadržaja se već sada nalazi u funkciji i kroz projekat je planirano da bude proširen i osavremenjen.

Cjelokupan projekat vrijedio bi 300 mil KM, a njegova realizacija bi tekla sukcesivno. Potrebna je i studija ekonomske opravdanosti, a onda bi dalje uslijedili sljedeći koraci. Podršku projektu obećala je i Vlada RS kroz davanja garancija

Inače, zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović funkcioniše na dvije lokacije: Delibašino selo-Trapisti i lokacija Slatina gdje se nalaze izvori termomineralne vode, a čiji kapaciteti su značajno uvećani početkom 2018. godine otvaranjem novog, modernog kompleksa paviljonskog tipa sa terapijskim centrom.

2. Bolnica Trebinje

Trebinje željno iščekuje novi i moderni bolnički objekat, ali radovi nikako da krenu, jer se ne može odabrati izvođač zbog žalbi koje pristižu. Iako je ljetos raspisan tender za ovaj posao vrijedan više od 110 mil KM, u oktobru je poništen. Ostaje da se vidi kako će se stvari dalje odvijati

Predviđeno je da se bolnica gradi na slobodnoj zelenoj površini u trebinjskom naselju Pridvorci. Površina parcele kompleksa sa svim pratećim objektima, saobraćajnicama, parkinzima i zelenim površinama iznosi 41.115 m2.

Prema zahtjevu investitora i krajnjeg korisnika, u budućem kompleksu su predviđeni: novi objekat bolnice, prateći objekat bolnice - tehnički blok, nadstrešnica za sanitetska vozila, zavod za transfuziju, zavod za stomatologiju, zavod za medicinu rada i sporta, Institut za javno zdravstvo i heliodrom.

3. Apoteke B Pharm

ZU Apoteke B Pharm namjerava širenje maloprodajne mreže "u svim mjestima u kojima uprava procijeni da postoji tržišni potencijal", rekli su eKapiji kada smo ih predstavljali u projektu Skeniranje opština i gradova u RS.

- Naše dosadašnje poslovanje, a i planovi za budućnost se temelje na konstantnom širenju prodajne mreže kada god se za to ukaže prilika. Uprava ustanove kontinuirano prati stanje na tržištu i reaguje u pravcu povećavanja tržišnog učešća akvizicijama ukoliko se za to ukaže prilika – rekli su eKapiji.

4. Onkološka klinika UKC RS

Novu onkološku kliniku UKC RS grade Paroco-B Medical Equipment i Aragosta invest, koje su taj posao vrijedan 55 mil KM dobile na međunarodnom tenderu objavljenom još 2021. godine.

Cilj projekta je izgradnja objekta koji bi u sebi obuhvatio kliniku za hematologiju, kliniku za onkologiju i kliniku za palijativnu njegu. Projektovani kapacitet ovog objekta je 371 ležaja za duži smještaj pacijenata, kao i 50 dnevnih terapijskih ležaja.

5. Eco group - pogon za sakupljanje i tretman medicinskog otpada

Eco group iz Banjaluke je zakupila prostor u u sklopu Tehničko-ekonomskog bloka, koji je sastavni dio Kliničkog centra na Paprikovcu, gdje je instalisala uređaje za obradu medicinskog otpada postupkom sterilizacije vodenom parom.

Projektovani kapacitet pogona sa radom na sva tri uređaja za fizički tretmani i termičku obradu medicinskog otpada iznosi cca 500 tona godišnje. Predviđen je rad u jednoj smjeni, sa pet radnika u pogonu, tokom pet dana sedmično.



Ovo su samo neke od investicija u oblasti ZDRAVSTVA sa naše liste najčitanijih, a cjelokupan pregled možete dobiti OVDJE.

Vašoj pažnji preporučujemo i retrospektivu investicija u oblasti SAOBRAĆAJA, TRGOVINSKIH CENTARA, TELEKOMUNIKACIJA I IT, INDUSTRIJE, NEKRETNINA, kao i POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.