NavMenu

Mlekara "Lazar" gradi postrojenje za biogas - Za preradu otpadnih voda i proizvodnju struje 1,5 mil USD

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.02.2011. 15:45
Komentari
Podeli

Predstavnici Mlekare "Lazar" iz Blaca i kompanije "GHD" iz Viskonsina (SAD) danas su potpisali ugovor za izgradnju biogas postrojenja na farmi muznih krava u Blacu. Celokupan iznos investicije je 1,5 mil USD, dok se većina ovog iznosa odnosi na izgradnju prateće infastrukture biogas postrojenja na samoj farmi.

Očekuje se da će do septembra 2011. godine ovo postrojenje biti u funkciji. Uz primenu ove tehnologije, Mlekara "Lazar" će rešiti problem biorazgradivog otpada sa farme i proizvodnog procesa mlekare (stajnjak i surutka) koristeći otpad kao energent za proizvodnju biogasa i struje. Očekivana otplata investicije je tri godine.

Suzan Fric, direktorka USAID u Srbiji, istakla je da je primena odgovarajućih tehnologija u tretiranju otpada izuzetno bitna za poljoprivredu, jer ne samo da predstavlja ekološki odgovornu praksu, već omogućuje i velike uštede, a samim tim i veće prihode.

- Mlekara "Lazar" je prepoznala prednost korišćenja takozvanih "zelenih" tehnologija. Naravno, zakon o energetici nam omogućuje da iskoristimo prednosti proizvodnje struje po subvencionisanim cenama i time unapredimo poslovnu konkurentnost. Uzimajući u obzir da je nasa investicija na neki način pionirski poduhvat, očekujemo da nam relevantne državne institucije pruže odgovarajuću podršku u obezbedjivanju potrebnih saglasnosti i dozvola, i na kraju omoguće preuzmanje proizvedene struje, povezivanjem sa energetskim sistemom Srbije - Milan Vidojević, direktor Mlekare "Lazar".

Ova aktivnost inicrala je Ministarstvo poljoprivrede Amerike (USDA) kroz projekat za promociju obnovljivih izvora energije, dok je USAID Agrobiznis projekat odigrao ključnu ulogu približivši mlekarskoj i mesnoj industriji u Srbiji ovu vrstu tehnologije.

Peduzeće "Lazar" počelo je sa radom 1994. godine sa dva radnika. Danas ovo preduzeće prerađuje oko 50.000 litara mleka dnevno a kapaciteti su 80.000 litara, 160 radnika trenutno radi u mlekari "Lazar" a preko 2.500 gazdinstava proizvodi mleko za potrebe proizvodnje. Mlekara otkupljuje mleko iz Topličkog i Rasinskog okruga. U okviru "Lazar" d.o.o. posluje i farma sa 600 muznih krava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.