NavMenu

Opština Zvezdara finansira obnovu Astrogeodetskog paviljona u okviru Astronomske opservatorije

Izvor: eKapija Utorak, 24.01.2023. 16:47
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Zivko Trikic)
Obnovu Astronomske opservatorije delimično će finansirati opština Zvezdara, navedeno je u saopštenju iz Opštine.

Predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić posetio je Astronomsku opservatoriju koja se nalazi u Zvezdarskoj šumi, na najvišoj tački nekadašnjeg velikog Vračara i u razgovoru sa čelnim čovekom jednog od najstarijih naučnih instituta u zemlji Gojkom Đuraševićem, naglasio da mu je drago što na teritoriji opštine postoji jedna ovakva institucija i sa ponosom istakao činjenicu da se ulaganjem u obnovu Astrogeodetskog paviljona, po prvi put Opština na neki način odužuje svojoj zvezdarnici po kojoj i nosi ime, navodi se u saopštenju.

- Verujem da će to biti naš mali doprinos da ovo mesto ima tretman kakav treba da ima i ubuduće i da ne samo u naučnom, već i u turističkom smislu bude važna tačka na mapi Beograda. Odluka da se finansijski podrži obnova Astrogeodetskog paviljona doneta je na sednici Skupštine uz saglasnost odbornika koji su prepoznali značaj takve Ustanove, a samim tim i odluke kojom se podržava srpska nauka - rekao je Jeremić.

Direktor Atronomske opservatorije Gojko Đurašević posebno se zahvalio ovom prilikom Ministarstvu kulture koje je opredelilo sredstva za sanaciju najvećeg paviljona opservatorije, kao i opštini Zvezdara koja će sanirati jedan od paviljona.

On je još dodao da je opservatorija svojim sredstvima uspela da obnovi 4 paviljona i istakao da se obnovom ovaj kompleks otima od propadanja i pretvara u muzejski kompleks koji će svoja vrata otvoriti prema širem građanstvu.

Nekadašnja lokacija zvezdarnice bila je u centru prestonice, nedaleko od Narodne biblioteke Srbije, gde je smestio osnivač Milan Nedeljković. Astronomska opservatorija na ovoj lokaciji je počela da se gradi 1929. a završena je 1932. godina po projektu Jana Dubovija, češkog arhitekte.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.