NavMenu

Prva stambena zajednica prozjumer registrovana u Pančevu ima solarnu elektranu od 9,5 kW - Šta se sve dobija za oko 15.000 EUR

Izvor: eKapija Utorak, 24.01.2023. 10:58
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/photomix-company)
Udruženje Obnovljivi izvori energije nedavno je objavilo da je u Registar kupaca-proizvođača, kad su u pitanju stambene zajednice, kao prva upisana zgrada na adresi Bokokotorska 34 iz Pančeva.

Prva prozjumerska stambena zajednica na sistem je priključena 5. decembra, a instalisana snaga solarne elektrane je 9,5 kW. Kako je u razgovoru za eKapiju rekao investitor ove solarne elektrane Aleksandar Vraniškovski, cela procedura oko papirologije trajala je oko 8,9 meseci. Ovaj kupac-proizvođač tretira se kao stambena zajednica, jer Vraniškovski, kako nam kaže, živi u zgradi, a ne u kući, pa je onda i procedura bila malo komplikovanija. U EPS-u to nisu mogli da tretiraju kao kuću, jer je u pitanju zgrada.

- Panele sam ugradio u martu, a ugovor sam potpisao tek 5. decembra prošle godine. Napravljen je trojni ugovor: između mene i stambene zajednice, između mene i EPS-a i između stambene zajednice i EPS-a.

Ovo je prvi pilot projekat, a Vraniškovski nam navodi da još čeka da stigne prvi račun.

- Kada su u pitanju stambene zajednice, mi se ne uklapamo u šablon prozjumera, jer ništa od proizvedene struje ne zadržavamo za sebe. Svu struju provlačimo kroz sistem. Imamo kućno brojilo. Morali smo da instaliramo posebno brojilo koje šalje struju koju mi proizvedemo. U zakonu, odnosno u Uredbi o prozjumerima piše da se prvo koristi za kućne potrebe. Međutim, prema našem sistemu, prvo se izračunaju porezi, akcize na sve proizvedeno, pa se tek onda računaju kilovati i onda nam se ustvari iznos smanjuje sa računa za struju. Mi smo nekako u najnepovoljnijoj situaciji - priča nam on.

Kako nam dalje objašnjava, još čeka prvi račun za struju, jer se trenutno radi na softveru koji će to da izračuna.

- Mislim da će ustvari to računanje biti slično ili isto kao i za kuće. Postoji i drugi vid borbe gde bi trebalo nas da posmatraju na malo drugačiji način. Jer mi ne možemo da potrošimo direktno iz panela struju za svoje potrebe - objašnjava Vraniškovski.

(Foto: Green Watt Innovations)
Na pitanje šta ga je iniciralo da se odluči za ugradnju solarnih panela, kaže da su kao domaćinstvo imali veliku potrošnju struje, posebno tokom zimskih meseci.

- Mi trošimo zimi oko 2.000 do 2.200 kilovata i zato sam hteo da dobijem nešto za maksimalnu energetsku efikasnost. Meni je prva i velika pobeda bila da mi uopšte dobijemo ugovor za to. Toliko je bilo komplikovano. Imamo gomilu nekih uredbi koje se kose jedne sa drugima. I drugo izdaci nisu bili mali. Recimo, brojilo koje je kod nas bilo ugrađeno koštalo je oko 120.000 dinara - navodi on.

Kad je u pitanju vrednost investicije, Vraniškovski nam kaže da je elektrana bila oko 10.500 i to je uzeo kroz kredit.

- Takse za zgradu bile su 27.000, za prozjumere između 17.000 i 18.000. Sve ukupno ovo je bila investicija od oko 13.000 - 14.000 EUR. Kad dobijem prvi račun, moći ću da napravim proračun i očekivanja u kom periodu bi se ova investicija mogla isplatiti - priča nam on.

(Foto: Green Watt Innovations)
Kako kaže Elektrodistribucija se u ovom slučaju ponaša kao akumulator i oni to naplaćuju. Kad je u pitanju oprema i rok trajanja elektrane, sagovornik nam priča da je najzanimljivija stvar ta što u okviru investicije od oko 10.000 EUR, jedan deo opreme ima garanciju od 5 godina.

- Inverter koji ima garanciju 5 godina košta 2.000 EUR. To mnogi ne računaju kad prave proračun. Posle 5 godina garancija više ne postoji. Možda bude trajao i duže, ali to ne možemo da znamo. Solarni paneli su na kraju najmanji trošak u ovoj investiciji, jer imaju garanciju od 20 godina - objašnjava nam Vraniškovski.

Kako kaže, najveća pretnja solarnim panelima je jak i ozbiljan led ili grad, jer tada nastaju fizička oštećenja.

- Čuo sam da određene osiguravajuće kuće dosta dobro pokrivaju taj problem uz određenu nadoknadu - govori on.

Tokom celokupnog procesa veliku pomoć imao je iz energetske zadruge Elektropionir. Uz njihovu pomoć je, kako kaže, uspeo da ode na sastanak u Ministarstvo rudarstva i energetike, što je značajno ubrzalo celu proceduru.

S obzirom na to da Vraniškovski živi u stambenoj zgradi zanimalo nas je da li ima neke obaveze prema ostalim stanarima.

- Imam ugovor sa stanirama da mi ustupaju krov i tu je sve čisto. Oni imaju male kvadrature, pa tako i dosta manje račune za struju zimi. Ja sam investirao u brojilo i potpisao ugovor za to brojilo sa Elektroprivredom, pa samim tim sve troškove, tv pretplatu, takse i ostalo snosim ja.

Radove na izgradnji solarne elektrane za potrebe stambene zajednice Bokokotorska 34 izvela je kompanija GREEN WATT INNOVATIONS iz Beograda.

S. Maričić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.