NavMenu

EBRD je novi član udruženja OIE Srbija

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.01.2023. 12:15
Komentari
Podeli

(Foto: Promo)
Evropska banka za obnovu i razvoj pristupila je članstvu OIE Srbija i stekla status pridruženog člana Udruženja, navodi se na sajtu OIE Srbija.

EBRD je do danas u Srbiji investirala 7,8 mlrd EUR i učestvovala u 324 projekta, a u ceo Zapadni Balkan skoro 16 mlrd EUR.

Banka podržava razvoj privatnog sektora, poboljšava pristup finansiranju malim i srednjim preduzećima u saradnji sa komercijalnim bankama, investira u obnovljive izvore energije, finansira projekte u oblasti transportne i održive lokalne infrastrukture. Među projektima koje je podržala u Srbiji značajnu ulogu ima u finansiranju Vetroelektrane Čibuk 1 i Vetroelektrane Kovačica.

Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije osnovano je 2021. godine uz projektnu i konsultantsku podršku EBRD koja je nastavljena intenzivnom saradnjom i podrškom tokom 2021. i 2022. godine.

EBRD je osnovana 15. aprila 1991. sa sedištem u Londonu sa ciljem da pomogne u obnovi centralne i istočne Evrope. Od osnivanja su imali jako važnu ulogu u razvoju i obnovi ovog regiona sa više od 170 mlrd EUR investiranih u više od 6.400 projekata. Dekarbonizacija i prelazak na čiste izvore energije jedan je od prioriteta EBRD-a u zemljama u kojima investira.

Inače, pridruženi član OIE Srbija u decembru je postala i IFC – Međunarodna finansijska korporacija, članica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija usmerena na privatni sektor na tržištima u usponu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.