NavMenu

I Elektromreža Srbija želi da sama proizvodi struju za sopstvenu potrošnju

Izvor: Balkan Green Energy News Sreda, 04.01.2023. 10:09
Komentari
Podeli

(Foto: Goran Parezanović)
Elektromreža Srbije namerava da proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora kako bi obezbedila struju za sopstvenu potrošnju i tako smanjila troškove. Time bi ova državna firma, koja je operator prenosnog sistema, postala prozjumer, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Elektromreža Srbije (EMS) je raspisala javni poziv za izradu Studije analize proračuna proizvodnje iz obnovljivih izvora za potrebe sopstvene potrošnje.

Studija bi trebalo da pomogne EMS-u da primeni koncept nulte potrošnje (zero consumption buildings) uz promociju obnovljivih izvora energije, što bi trebalo da rezultira smanjenjem troškova za napajanje sopstvene potrošnje transformatorskih stanica, navodi se u javnom pozivu.


EMS svake godine mora da obezbedi 21,5 GWh za rad svojih 48 trafostanica i razvodnih postrojenja

Inače, koncept nulte potrošnje podrazumeva da su objekti veoma energetski efikasni i da troše onoliko energije koliko proizvedu. EMS nije naveo koju bi vrstu obnovljive energije koristio, ali je jasno da bi proizvodnjom energije za sopstvenu potrošnju postao prozjumer, i tako se pridružio velikom broju domaćinstava i firmi u Srbiji i regionu, koji su to već ili će uskoro postati.

Kompanija je u javnom pozivu navela da poseduje 48 transformatorskih stanica i razvodnih postrojenja koje ukupno troše energiju za sopstvene potrebe u iznosu od 21.500 MWh godišnje. Ovu energiju EMS, kako je naveo, nabavlja na tržištu, koje je u 2022. godini dostiglo svoj istorijski maksimum.


Kompanija smatra da visoke cene struje na tržištu nisu trenutni poremećaj

EMS procenjuje da visoke cene struje na tržištu nisu trenutni poremećaj, i da neće biti moguć povratak na cene energenata iz perioda od pre nekoliko godina odnosno pre energetske krize. Zbog toga je potrebna štednja struje, kao i traženje novih načina za minimizaciju i optimizaciju potrošačkih portfolija gde god je to moguće, naveo je EMS.

Ideja je da se razmotre sve mogućnosti da se energija koju troše trafostanice i razvodna postrojenja nadomesti iz obnovljivih izvora energije, kao i da se razmotri upotreba svih raspoloživih pomenutih kapaciteta koji se trenutno koriste kao deo sistema za besprekidno napajanje sopstvene potrošnje transformatorskih stanica.

Autori studije bi trebalo da analiziraju troškove i benefite za optimalno planiranje i upravljanje potrošačkim portfoliom EMS-a uz korišćenje svih raspoloživih sredstava u njegovim objektima – skladišta električne energije, proizvodni kapaciteti, obnovljivi izvori.

Studija bi trebalo da sadrži i procenu postojećeg i potencijalnog kapaciteta za proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora po objektima EMS-a, kao i analizu mehanizama upravljanja obnovljivim izvorima i skladištima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.