NavMenu

Uštedite i do 100 EUR na plaćanju računa - Elektronsko ili šaltersko bankarstvo?

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.02.2011. 15:31
Komentari
Podeli

Iako ne predstavljaju osnovni bankarski posao, realizacija gotovinskih uplata građana su jedna od najčešće korišćenih usluga poslovnih banaka. U proseku svako domaćinstvo mesečno realizuje oko 5 ovih transakcija preko poslovnih banaka. Najčešće je reč o plaćanju režijskih troškova za domaćinstvo – električna energija, komunalne usluge, računi za telefon, kablovsku televiziju, Internet i slično. Naknade banaka za ovu uslugu su relativno niske, međutim, primetna je značajna fluktuacija cena tih usluga kod većeg broja poslovnih banaka. Pojedine banke ove usluge naplaćuju potpuno neproporcionalno u odnosu na uložene resurse, te je potrebno obratiti pažnju kod izbora banke u kojoj ćete izvršiti uplate ove vrste.

Naknade za realizaciju gotovinskih uplata spadaju u sekundarne bankarske poslove i ne predstavljaju naročito profitabilan izvor za banku. Odnos uloženog rada i ostvarene naknade je lošiji nego kod ostalih primarnih bankarskih poslova – npr. naknada pri odobravanju kredita. Zbog toga banke često menjaju ove tarife kako bi privukle potencijalne klijente. Niže kamatne stope znače više poslova za bankarske službenike u poslovnicama i prilika da se proda neki proizvod klijentu koji dođe da uplati gotovinu na račun pravnog lica.

Postoji i drugi efekat ovih naknada. Kada su visoke, banke pokušavaju da smanje gužve u poslovnicama i da usmere vreme bankarskih službenika na kvalitetnije i profitabilnije bankarske poslove – davanje kredita i drugih kreditnih proizvoda. Neke od banaka koje su u prethodnom istraživanju portala Kamatica.com o visini naknada za realizaciju uplatnica imale najniže naknade, danas imaju najviše, takođe, pojedine banke su u proteklom periodu smanjile naknade ove vrste, pokušavajući na taj način da povećaju iskorišćenost poslovne mreže i privuku nove klijente.

Greška vas može koštati 90 EUR

Istraživanje portala Kamatica.com je pokazalo da najniže tarife trenutno imaju Poštanska štedionica, Hypo Alpe Adria banka, Piraeus banka, KBC banka i Čačanska banka. Najviše tarife u ovom trenutku naplaćuju OTP banka i Alpha banka.

Raspon minimalnih provizija se kreće od 20 do neverovatnih 150 dinara. Raspon maksimalnih se kreće od 660 dinara do čak 10.000 dinara (skoro 20 puta više). Procentualne naknade se uglavnom kreću u rasponu od 0,5 do 1%.

Sa visokim minimalnim provizija pri gotovinskim uplatama Banke najčešće svoje klijente usmeravaju ka elektronskom bankarstvu gde su provizije daleko niže a negde čak i besplatne uz plaćeno održavanje računa sa uključenim elektronskim bankarstvom.

Rizici najvećeg gubitka su kod maksimalnih provizija za realizaciju uplata, a one se pojavljuju uglavnom kod uplata školarina, kupovine automobila ili nekog drugog trajnog potrošnog dobra, uplate zaostalih dugovanja i sl. Npr. greška u izboru banke za uplatu u visini od preko milion dinara može koštati uplatioca i preko 9.000 dinara.

Rizici gubitaka zbog greške su prisutni i kod minimalnih provizija, posebno ako se ima u vidu da mesečno samo za plaćanje režijskih računa građani obavljaju 5 ovakvih transakcija. Rizik greške u ovom slučaju nosi oko 650 dinara gubitka mesečno, što na godišnjem nivou proizvodi gubitak od 7.800 dinara.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.