NavMenu

Digitalizacija radioloških odeljenja u Srbiji - "Visaris" razvija napredne medicinske uređaje

Izvor: eKapija Petak, 04.02.2011. 12:55
Komentari
Podeli

Portal "eKapija" i ove godine, krajem marta tradicionalno će dodeliti "Aurea" nagrade najboljim investitorima u 2010. godini. Kako se približava novi ciklus izbora, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Razvoj napredne tehnologije u Srbiji nije uzaludan posao. To pokazuje firma "Visaris", proizvođač medicinske opreme i softvera za radiološka odeljenja i laboratorije. Višegodišnji razvojni projekat, digitalni rendgen aparat "Vision C", već je instaliran u tri bolnice, a ugovori su potpisani sa još nekoliko ustanova u Srbiji. Predstavništvo u Bugarskoj je otvoreno, planovi za osvajanje regiona trebalo bi da se ostvare u ovoj godini, a izvesno je i da će rendgeni iz Zemuna "lečiti" pacijente u Rusiji i Libiji.

Milan Ratković, direktor kvaliteta u kompaniji "Visaris", koja je osvojila prošlogodišnju nagradu "Aurea", kaže za "eKapiju" da je digitalni rendgen aparat "Vision C" instaliran u Niškoj banji, bolnici "Sveti Sava" u Beogradu, kao i u KBC Zemun. Kako je rekao, ugovorili su isporuku još dva za ortopediju na Banjici i bolnicu u Užicu.

Prema rečima našeg sagovornika, digitalna tehnologija bi trebalo da se primenjuje i u domovima zdravlja, zbog dugoročne uštede, kao i smanjivanja pritiska na sekundarni i tercijalni nivo zdravstvene zaštite.

- Digitalizacijom se ostvaruje velika ušteda ne samo u potrošnom materijalu, u smislu filmova i papira, već i u efikasnosti i uštedi vremena. Lekari imaju mogućnost slanja digitalnih snimaka na više nivoe zdravstvene zaštite elektronskom poštom. Boljom dijagnostikom na primarnom nivou (domovi zdravlja) smanjuje se broj pacijenata na višim nivoima zdravstvene zaštite (opšte i specijalne bolnice), što dovodi do dugoročnih ušteda i smanjenja pritiska na specijalističke zdravstvene ustanove. Situacija sa rendgen uređajima u srpskim domovima zdravlja je veoma nezavidna, jer su neki aparati stari i do 40 godina.

Korišćenjem digitalnog rendgen aparata, na primer, u domu zdravlja u Brusu, objašnjava naš sagovornik, pacijent ne mora sa snimkom da ide na dijagnostiku u Kruševac ili Beograd, već doktor snimak šalje elektronskom poštom odgovarajućem specijalisti koji može da prepozna bolest i da predloge za nastavak lečenja. I to istog dana.

Uskoro će u jednom domu zdravlja u Beogradu "Visaris" instaliratii novo digitalno radiološko odeljenje.

- Digitalno radiološko odeljenje je tehnološko rešenje potpune informatizacije i modernizacije rada, i prelazak sa paprinog i filmskog na potpuno elektronsko poslovanje i digitalne snimke. Digitalizacija obuhvata proces od registracije pacijenta do slike na ekranu. Ceo radni proces se odvija na računaru uz momentalnu komunikaciju, bez papira, formulara, filmova i čekanja.

Posla, kaže Ratković, u Srbiji ima mnogo, ali je nihov cilj da osvoje i tržište regiona, kao i Rusije.

- Otvorili smo predstavništvo u Bugarskoj i očekujemo da u prvom kvartalu ove godine instaliramo uređaje u toj zemlji. Imamo dobrog partnera u Mađarskoj gde očekujemo pozicioniranje na tržištu, imamo najavu poslova u Republici Srpskoj i u Makedoniji. Zbog odnosa cene i kvaliteta siguran sam da ćemo proći i u Sloveniji kao i u zemljama regiona. U pregovorima smo i za plasman u Rusiju, kao i u Libiju.

Mladi razvojni tim

Tim "Visarisovih" inženjera, se ne zaustavlja na pomenutim uređajima već vredno radi na razvoju novih proizvoda. Od 35 zaposlenih njih 20 radi na razvoju, angažovani su na tri istraživačka i dva razvojna projekta.

- Razvijamo nove tehnike snimanja i ove godine planiramo kliničku evaluaciju, tačnije proveru rezultata koji su ostvareni u kliničkim uslovima. Osim toga radimo na "industrijalizaciji" uređaja "Vision C" u smislu efikasnije proizvodnje. U maju ćemo završiti još jedan razvojni projekat. Reč je o uređaju sličnom "Vision C".

Krajem marta kompanija "Visaris" će se preseliti u novu fabriku na Novosadskom putu. Na 2.000 kvadrata osim dela za proizvodnju, biće i prostorije za kontrolu kvaliteta, komercijalni deo i razvojni centar. Proizvodiće digitalne rendgen sisteme, flouroskopske sisteme, dijagnostičke radne stanice, softvere za laboratoriju i radiologiju.

Sa novim poslovima biće i više zaposlenih, kako kaže naš sagovornik, bar za 15%. Beogradska kompanija u proizvodnji aparata sa kooperantima upošljava oko 200 radnika.

Na pitanje koliko je srpsko tržište prihvatilo naprednu tehnologiju domaće proizvodnje Ratković odgovara:

- Bilo je sumnje na početku, i bezrazložnih blokada u startu ali ubrzo po početku efikasne upotrebe naših uređaja ta ista sumnja postaje poverenje koje mi veoma cenimo i koje ćemo svim našim sredstvima ordržavati i razvijati kod naših klijenata. Mi sada imamo razvijenu platformu i neprestano radimo na poboljšanju performansi u saradnji sa našim korisnicima.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.