NavMenu

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom vetar u leđa ili put do dna srpske privrede

Izvor: Beta Petak, 09.12.2022. 14:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: KAMONRAT/shutterstock.com)Ilustracija
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je apsolutni prioritet vlade Srbije, u odnosima sa Kinom, sporazum o slobodnoj trgovini i da će kada se potpiše "nebo biti granica" za srpsku privredu.

Ona je istakla će Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom dodatno privući investitore iz celog sveta u Srbiju, ali i podići konkurentnost domaćih kompanija.

- U poslednjih 10 godina naš izvoz u Kinu je porastao 152 puta, a u poslednje tri godine se triplirao. Verujem u konkurentnost naše privrede i da sa Sporazumom o slobodnoj trgovini možemo to da podignemo još najmanje 152 puta - rekla je ona novinarima uoči prvog leta Er Srbije za Kinu nakon 22 godine, uspostavljanjem avio-linije Beograd-Tjendjin.

Brnabić je navela da podržava slobodno takmičenje, jer je to dobro za domaću privredu i da će to privući i dodatne strane investitore iz Evrope, EU, SAD, kao i iz celog sveta u Srbiju, kako bi proizvodili i zahvaljujući sporazumu Srbije i Kine plasirali svoje proizvode u Kinu.

- Tu apsolutno ne vidim ništa loše. Mi ćemo kao vlada nastaviti da podržavamo domaća preduzeća i njihovo ulaganje u opremu i veću produktivnost i bolju konkretnost i verujem da će oni moći da se takmiče sa najboljima - istakla je Brnabić.

Sa druge strane potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić ocenio je da bi potpsivanje sporazuma o slobodnoj trgovini značilo "zakucaćete i poslednji ekser u kovčeg srpske privrede".

- Sporazum o slobodnoj trgovini da Kinom nemaju ni najmoćnije svetske ekonomije, poput EU, SAD ili Rusije, pa je potpuno suludo da ga potpiše Srbija, koja Kini može da ponudi samo jeftine sirovine, dok kineske firme preko noći mogu da zatrpaju naše tržište i potpuno uguše domaću proizvodnju - naveo je Nikezić u odgovoru premijerki Ani Brnabić..

On je istakao da se premijerka hvali rastom izvoza u Kinu, a ne kaže da u Kinu danas ne izvozi srpska privreda, već kineski vlasnik RTB Bor-a.


- U prvih 10 meseci ove godine izvezli smo 945 mil EUR vrednu rudu, koncentrat bakra i posečena stabla, dok smo iz Kine uvezli neverovatnih četiri milijarde evra telekomunikacione, računarske, medicinske, vojne i druge opreme - naveo je Nikezić u saopštenju.

Dodao je da je vlada Srbije već poklonila Kinezima najveće srpske industrijske komplekse i najvrednije rudno bogatstvo, a kineskim građevinskim firmama bez tendera dala praktično sve velike infrastrukturne projekte, za koje je Srbiju zadužila kod kineske države.

Po proceni Nikezića, ako budu realizovani najavljeni projekti Srbija će Kini dugovati 15 milijardi evra, što je 6.250 evra po svakom domaćinstvu.

- Zahvaljujući katastrofalnoj politici koju vodite, Srbija je postala jedina kineska kolonija u Evropi, pa će i deca naše dece snositi posledice ovog podaničkog i višestruko štetnog odnosa - poručio je Nikezić premijerki.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.