NavMenu

Đedović: Moguća saradnja sa kompanijom Mitsubishi u oblasti energetske tranzicije

Izvor: Beta Sreda, 07.12.2022. 16:58
Komentari
Podeli
(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa predstavnicima japanske kompanije Mitsubishi Corporation (Micubiši) o mogućnostima saradnje u oblastima energetske tranzicije i obnovljivih izvora energije.

- Srbija se, kao i sve druge zemlje, u uslovima svetske energetske krize suočava sa velikim izazovima kako bi održala energetski sektor stabilnim i kako bi bile zadovoljene potrebe građana i privrede - kazala je Đedović, saopštio je njen kabinet.

Istovremeno, dodala je, teku procesi planiranja strateških investicija kako bi bila osigurana energetska stabilnost i do 2030. godine značajno povećan udeo obnovljivih izvora energije, a do 2050. dekarbonizovan energetski sistem.

- S obzirom da ulazimo u ciklus velikih ulaganja, verujem da u okviru projekata energetske tranzicije postoji prostor za saradnju sa kompanijom Mitsubishi, pre svega imajući u vidu znanje, iskustvo i činjenicu da je kompanija međunarodno prepoznata i priznata u energetskim projektima - kazala je Đedović.

Kako je saopšteno, generalni direktor kancelarije Mitsubishija u Beogradu Takamasa Jano istakao je usredsređenost korporacije na borbu protiv klimatskih promena, investicije u projekte energetske tranzicije i u tom smislu izrazio želju za produbljivanjem saradnje sa Srbijom.


- Mitsubishi je opredeljen za učešće u projektima koji imaju cilj da se do 2030. prepolovi emisija gasova sa efektom staklene bašte, a do 2050. ti gasovi trajno eliminišu. U te svrhe opredelili smo oko 15 mlrd EUR za projekte širom sveta, za obnovljive izvore energije, prirodni gas, vodonik i amonijak. Кada je reč o Srbiji, posebno smo zainteresovani za učešće u projektima izgradnje novih hidro kapaciteta, koji su potrebni Srbiji na putu energetske tranzicije - rekao je Jano.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.