NavMenu

U prethodne dve godine zbrinuto više od 6.000 tona istorijskog otpada - Početkom sledeće godine utvrdiće se lista prioriteta

Izvor: Blic Sreda, 07.12.2022. 14:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wiklander/shutterstock.com)Ilustracija
Prioritet države i Ministarstva zaštite životne sredine je da ukloni sav istorijski otpad (opasan i neopasan) na teritoriji Srbije do nultog stanja, čime će se zatvoriti poglavlje nebrige o ovom otpadu, koji je nastao mahom dvehiljaditih godina u industrijskim postrojenjima preduzeća u stečaju ili u postupku privatizacije.

U prethodne dve godine zbrinuto je više od 6.000 tona ovog otpada sa 17 lokacija širom Srbije, za šta је iz budžeta izdvojеno 900 miliona dinara, a isti iznos je opredeljen i predlogom budžeta za sledeću godinu (ukupno 1,8 milijardi dinara).

Neke od lokacija koje su čišćene u prethodnom periodu su EI Niš (Metal i Komponente), PPT TMO Trstenik, HINS Novi Sad, Ikarbus Beograd, FAM Beograd, Svetlost Bujanovac, Zastava kamioni Kragujevac, Tigar AD, Majevica Bačka Palanka i dr.

Početkom sledeće godine utvrdiće se lista prioriteta, a plan je da svakako jedna od prioritetnih lokacija za čišćenje bude Viskoza Loznica. Radi se o bivšoj hemijskoj industriji i ova lokacija predstavlja značajan poduhvat, kako u finansijskom, tako i tehnološkom smislu.

Uklanjanjem istorijskog otpada rešava se višedecenijski problem i smanjuje mogućnost akcidenata i velikih zagađenja životne sredine uticajem štetnih komponenti iz ovog otpada veoma širokog i različitog sastava, koji je nakon prestanka rada nekadašnjih državnih preduzeća ostavljen bez adekvatnog skladištenja i plana zbrinjavanja.

Istorijski otpad negativno utiče na sve aspekte životne sredine, ugrožava zemljište, vazduh i vodu, a prilikom akcidenata koji su mogući na takvim lokacijama, negativan uticaj ne bi bio samo lokalnog karaktera. Zbog toga je važno da on bude adekvatno zbrinut.

Sve aktivnosti se sprovode po najvišim standardima uz nadzor inspekcije, s obzirom da je prošlo mnogo godina od njegovog skladištenja pa se zahteva posebna vrsta opreza. Najveći problem predstavlja ambalaža u kojoj takav otpad godinama stoji, s obzirom da je velika količina otpada u tečnom stanju, jer vremenom korodira i puca, što može da dovede do izlivanja u životnu sredinu.

Zadatak Ministarstva zaštite životne sredine je da zbrine istorijski otpad u skladu sa zakonom, odnosno da angažuje operatera koji može izvršiti konačno zbrinjavanje ili izvoz takvog otpada. Na taj način se kontaminirane lokacije pretvaraju u lokacije pogodne za investicije i pokretanje novih preduzeća.


Istorijski otpad

Izveštajem o ispitivanju istorijskog otpada iz 2019. godine (Bela knjiga), i revizijom Izveštaja iz 2021.godine, popisane su vrste i količine istorijskog otpada u industrijskim postrojenjima u stečaju i restrukturiranju u Republici Srbiji sa predlogom trajnog zbrinjavanja.

Po utvrđenoj Listi prioriteta čišćenja lokcija, u periodu od 2021. do 2022. godine:

- očišćeno je 17 lokacija od 54 lokacije koje su popisane Izveštajem o ispitivanju istorijskog otpada i Revizijom Izveštaja, a to su:

1. Beograd na vodi-železnički pragovi

2. DMB FAM Beograd

3. PES Surdulica

4. Svetlost Bujanovac

5. Tigar AD

6. PPTMO AD Trstenik

7. HINS Novi Sad

8. Ikarbus Beograd

9. Majevica Bačka Palanka



12. Zastava kamioni Kragujevac

13. PPT Aleksandrovac



16. IMR Rakovica

17. EI Irin

18. delimično čišćena lokacija Zorka

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.