NavMenu

Završetak tri deonice autoputa na relaciji Zenica-Žepče tokom 2024.

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.12.2022. 17:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: andreas160578/pixabay.com)Ilustracija
Trasa autoceste poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica i dio je evropske cestovne trase, Koridora 5C, koji će povezati Budimpeštu preko Osijeka i Sarajeva sa lukom Ploče.

Trenutno su u izgradnji još tri poddionice na relaciji Zenica-Žepče čiji se završetak i puštanje u rad očekuje 2024. godine.

Tako će za dvije godine korisnici imati mogućnost voziti autocestom bez prekida na dužini od oko 130 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča.

Trenutno se gradi 20 kilometara autoputa. Izgradnjom ovih poddionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unaprjeđenje trgovinskih tokova između zemalja regiona što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Puštanjem u promet tunela Zenica, put između Zenice i Žepča bit će sigurniji, ali i kraći za šest i po kilometara, piše Zenicainfo.

- Trenutno su u toku intenzivni radovi u tunelu Zenica koji je prvobitno trebao biti dug 2.400 metara. Zbog uočenih problema na terenu prilikom izgradnje odlučeno je ipak da dužina tunela bude 3.360 metara. Trenutno se izvode radovi na betoniranju sekundarne obloge dok su prije godinu dana završeni svi radovi na iskopu tunela. U naredna tri mjeseca radit će se na pripremi odvodnje i na izgradnji kolovozne konstrukcije - kazao je Ahmed Mušija, šef projekta na izgradnji poddionice Ponirak-Vraca.


Ukupna vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 69.508.325 EUR-a sa PDV-om.

Sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 mil EUR i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 mil EUR koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.