NavMenu

RCC: U Tirani se očekuje deklaracija o smanjenju cena rominga EU-Zapadni Balkan

Izvor: Beta Ponedeljak, 05.12.2022. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Pexels)
Telekom operateri iz zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana na sutrašnjem samitu EU - Zapadni Balkan u Tirani trebalo bi da potpišu Deklaraciju koja će tokom 2023. godine omogućiti smanjenje cena rominga između EU i regiona.

Kako je saopštio Savet za regionalnu saradnju (RCC), to bi doprinelo smanjenju operativnih troškova privrednika, podstaklo poslovanje izvan matičnih granica i dalo dodatni podsticaj turizmu u regionu Zapadnog Balkana. Od kako je stupio na snagu regionalni sporazum o smanjenju cena rominga kojim je od jula 2021. godine ukinut roming na Zapadnom Balkanu, RCC blisko sarađuje sa Evropskom komisijom, operaterima iz Evropske unije i Zapadnog Balkana, kao i sa vlastima iz regiona, na smanjivanju cena rominga između EU i regiona, navodi se u saopštenju.

RCC podseća i da su lideri sa Zapadnog Balkana početkom novembra u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište Berlinskog procesa potpisali tri važna sporazuma - o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.


Ti sporazumi, kako se dodaje, sada ulaze u postupak ratifikacije na nacionalnom nivou. Savet za regionalnu saradnju nastavlja da radi i na zajedničkom regionalnom tržištu, dodaje RCC ističući da je svaki rezultat na tom planu korak napred ka uspostavljanju povoljne investicione klime koja može privući izuzetno kvalitetne i trajne investicije.

U saopštenju uoči samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani, RCC dodaje da je taj skup važan i sa stanovišta evropske perspektive regiona, Zelene agende za Zapadni Balkan, pitanja sigurnosti energenata i hrane, mladih, suzbijanja dezinformacija i kibernetičkih pretnji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.