NavMenu

Nerešeni odnosi koče milionske investicije na prostoru nekadašnjeg Gornjeg Ibra u Rožajama

Izvor: Dan Subota, 03.12.2022. 14:45
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Bosko Markovic)
Iako u kontinuitetu pozivaju investitore da svoj kapital ulažu u poslove u Rožajama, vlast u toj opštini još nije spremna za valorizaciju zemljišta nekadašnjeg Gornjeg Ibra, koje je izuzetno atraktivno. Riječ je o ogromnom prostoru na kojem je, prema Detaljnom urbanističkom planu, predviđena izgradnja više objekata - od stambeno-poslovnog prostora, preko devetorazredne škole, do objekta za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dječijeg vrtića i drugih sadržaja.

Prema riječima predsjednika opštine Rahmana Husovića, valorizaciju ovog prostora i privođenje namjeni koči Vlada Crne Gore, koja je svojevremeno privatizovala Gornji Ibar, a nedavno je zemljište prenijela u vlasništvo Opštine.

- Ipak, nama su vezane ruke da valorizujemo ovaj prostor, jer prilikom katastarskog prenosa vlasništva nad zemljištem na Opštinu nismo dobili i saglasnost za raspolaganje objektima koji se nalaze na tom zemljištu. Riječ je o kompleksu dotrajalih i urušenih zgrada koje ruže ovaj dio atraktivne lokacije, koja čeka da bude privedena namjeni. U dva navrata smo se obraćali premijeru oko ovog problema, ali do sada ništa nije riješeno - rekao je Husović.

Osim što Vlada nije riješila pitanje vlasništva nad objektima na spornom zemljištu, dodatne probleme u opremanju ovog prostora pričinjava Lamelirnica, koja je prije više od sedam godina prodata turskom biznismenu, vlasniku firme Sandžakli mobilija, za svega 400.000 EUR. Tom investitoru je u zakup dat i pogon Panela, kao i parcela od 2,36 hektara zemljišta. I dok je u Panelu povremeno organizovana proizvodnja, u Lamelirnici nikada nije pokrenuta prerada.

Investitor se po ugovoru obavezao da u Lamelirnici uposli oko 160 radnika i uloži 5,3 mil EUR u njenu revitalizaciju, ali nije ispoštovao nijedan segment ugovora koji je potpisan na sedam godina, a čiji rok je istekao polovinom ove godine. Ipak, Vlada nije preduzela nijedan korak da ovaj ugovor bude raskinut. Iako je investitor pokušao da produži ugovor, postupak njegovog produženja ili raskida trenutno je u statusu kvo, a javnosti nije poznato zašto se s time odugovlači.

- Vlada je na potezu da ispita ovaj ugovor jer ga je ona i sklopila i na njoj je da povuče konačan potez u ovom pravcu. Očekujemo da ovaj problem bude riješen u najkraćem roku, kako bismo ovo izuzetno vrijedno zemljište priveli namjeni - kazao je Husović.

Rožajsko preduzeće Elkos je prije nekoliko godina ponudilo projekat vrijedan više od 15 mil EUR, koji podrazumijeva izgradnju stambeno-poslovnog objekta, teretane, kuglane, dva restorana i drugih sadržaja na ovoj lokaciji. Generalni direktor tog trgovinskog preduzeća Mehmedin Meša Šutković ističe da strpljivo čekaju kako bi uložili kapital na prostor GIR-a, te da planiraju da u postojećem trgovinskom objektu organizuju rad dvije fabrike - za proizvodnju voćnog jogurta i tekstila.

- Siguran sam da u našoj opštini niko nikada neće ponuditi krupniju investiciju od ove koju mi nudimo - rekao je Šutković.


Husović: Neću dozvoliti malverzacije

Po riječima Rahmana Husovića, lokalna uprava ne bježi od investitora, ali su im vezane ruke da bilo šta preduzmu na planu ulaganja na prostoru GIR-a.

- Ja ću ovih dana ponovo pokrenuti postupak da se ubrza valorizacija i da što prije obezbijedimo uslove za investicije. Sve dok se ne riješi pitanje objekata na ovom zemljištu mi ne možemo pokrenuti javni poziv na koji će moći da konkurišu svi zainteresovani investitori, a naše je da odaberemo najpovoljnijeg ulagača. Dok sam na čelu ove opštine neću dozvoliti da ugovor o zakupu Panela bude produžen, niti ću dozvoliti bilo kakve malverzacije sa imovinom nekadašnjeg GIR-a - rekao je Husović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.