NavMenu

Eko Bio Invest uskoro započinje proizvodnju inovativnog materijala od kojeg će nastajati potpuno razgradivi proizvodi - Alternativa tankoj, jednokratnoj plastici (FOTO, VIDEO)

Izvor: eKapija Petak, 02.12.2022. 12:51
Komentari
Podeli
Eko Bio Invest je firma osnovana krajem 2017. godine u Beogradu, sa idejom da razvija i komercijalizuje inovativni materijal koji je po životnu sredinu potpuno bezbedna alternativa za tanku, obično jednokratnu plastiku. Kako za eKapiju kaže direktorka Marina Cvijanović, za razliku od postojećih biorazgradivih kesa i sličnih proizvoda koji su već prisutni na tržištu, proizvodi od ovog materijala nisu toksični i potpuno se prirodno razgrađuju, bez nanočestica koje dospevaju u zemlju ili vodu a kasnije i lanac ishrane.

- Imamo partnersku firmu u Parizu koja se takođe bavi komercijalizacijom ovog materijala, kao i firmu u Zagrebu u kojoj će se proizvoditi granulat. Istraživačko odeljenje je u Beogradu i u partnerstvu sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) radi na daljem unapređenju materijala za nove aplikacije, testiranju regionalnih sirovina i mogućnostima ponovne upotrebe finalnih proizvoda napravljenih od našeg materijala (Up-cycling) - kaže naša sagovornica.

Dodaje da je za sada potvrđena mogućnost dobijanja biopigmenta za tekstil i u izvesnoj meri upotreba kao đubrivo:

- Nastojimo da na najbolji mogući način obezbedimo pristup klijentima širom Evrope, da upoznamo njihove potrebe kako bi bili u mogućnosti da garantujemo optimalnu, a kvalitetnu uslugu, za brojne primene.

Proizvodnja granulata i folija počeće u januaru 2023. u Zagrebu, a tokom naredne godine je planirano proširenje kapaciteta i u Beogradu.


Kako nastaje granulat?

Granulat nastaje na bazi otpada od voća i povrća koji se generiše u procesu pripreme hrane ili prerade ovih namirnica.

- Važno je istaći da se otpad od hrane, koji u gradskim uslovima čini do 50% otpada na deponijama, preuzima na mestu nastajanja, tako da i ne dolazi do deponije, čime se ne samo smanjuje njegova količina već i emisija CO2 i lako zapaljivog metana - navodi Cvijanovićeva.

Ističe i da bi granulat mogao da se pravi i od voća i povrća, ali u firmi smatraju da bi to bila "neodgovorna i nepotrebna praksa, kada već postoje ogromne količine organskog otpada".
GranulatiGranulati
- Praktično se sav otpad od voća i povrća može iskoristiti za pravljenje granulata po procesu koji smo zaštitili patentom. U zavisnosti od vrste namirnica dobiće se manje ili više granulata, a bolja je iskorišćenost kod onih koje u sebi sadrže manje vode. IMGGI radi procenu svake namirnice koju želimo da isprobamo, što zavisi od dobavljača sa kojim dogovaramo isporuku - pojašnjava sagovornica eKapije.

Proces prerade se vrši u više koraka, a rezultat je granulat od kojeg se dalje prave finalni proizvodi tipa folija i kesa, odnosno bilo koji predmeti koji se sada prave od tanke, obično jednokratne plastike.



Alternativa za folije, kese, čaše, tanjire, zaštitnu opremu...

Pomenuti materijal je alternativa za sve što se sada pravi od tanke, obično jednokratne plastike. Tipični finalni proizvodi koji nastaju od granulate su folije i kese, a urađen je prototip čaše i tanjira. Radi se i na modelima zaštitne opreme.

- Moguća primena je u industriji pakovanja, maloprodaji, medicini, farmaciji, kozmetici, poljoprivredi i sl. Već smo imali upite potencijalnih klijenata, uglavnom iz EU, za sve navedene sektore. Prvih godina ćemo svakako biti orijantisani na region i EU, a zatim i šire. Očekujem da će široka primena prvo početi u industriji pakovanja - kaže sagovornica.


Tehnologija potvrđena sertifikatima

Marina Cvijanović navodi da je najvažniji dokument koji je Eko Bio Invest obezbedio EU patent, kojim je zaštićen process proizvodnje materijala.

Osim toga, dobili su i "OK compost home" EU sertifikat koji dokazuje da je materijal u potpunosti razgradiv čak i u kućnim uslovima, odnosno bez upotrebe aditiva ili odlaganja u specijalizovane kompostabilne kade. U vodi čija je temperatura preko 80°C, rastvara se za manje od minuta, a u hladnoj ili u/na zemlji, za 25 dana do šest meseci.

- Uobičajena praksa u EU i širom sveta je da se za svaki proizvodni proces određuje nivo emisije ugljen dioksida, što je često značajan kriterijum prilikom izbora poslovnog partnera. Za naš materijal smo dobili sertifikat koji potvrđuje da tokom procesa proizvodnje nema emisije CO2 - ističe sagovornica.
Mašine u ZagrebuMašine u Zagrebu


"Svako od nas bi trebalo da se zapita koje su najbolje prakse koje mogu doprineti zdravijem okruženju"

Na pitanje kako vidi razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji, Marina Cvijanović kaže da je "promena svesti uvek dugotrajan process, ali da je važno je što se Srbija opredelila za usvajanje principa Zelene agende i da na tome aktivno radi".

- Pripremljeni su Akcioni plan, usvojen je Program razvoja cirkularne ekonomije u Srbiji do 2024. godine, radi se na usklađivanju regulative sa Zelenom agendom, organizue se sve više radionica, panela i akcija na različitim nivoima, od firmi koje u svom poslovanju generišu značajne količine otpada do škola, kako bi se obuhvatio što širi sloj društva koji je spreman da svoje ponašanje prilagodi očuvanju životne sredne. Svako od nas bi trebalo da se zapita koje su to najbolje prakse koje mogu doprineti zdravijem okruženju, a koje uz malo volje lako možemo da primenimo svakoga dana, radi boljih uslova života svih nas, što svakako zaslužujemo - zaključuje.

Aleksandra Kekić



Fotogalerija
Eko Bio Invest
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.