NavMenu

Uz salatu i cveće - "Grow Rasad" u Irigu pokrenuo proizvodnju "Dan i noć" sadnica

Izvor: eKapija Utorak, 01.02.2011. 15:25
Komentari
Podeli

Portal "eKapija" i ove godine, krajem marta tradicionalno će dodeliti "Aurea" nagrade najboljim investitorima u 2010. godini. Kako se približava novi ciklus izbora, posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Zelena salata sa korenom, koja se "stidljivo" pojavila na tržištu, zahvaljujući sistemu proizvodnje u uslovima hidroponije kompanije "Grow Rasad" postala je veoma traženi proizvod kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

Anđelko Mišković, direktor kompanije "Grow Rasad", u razgovoru za "eKapiju" kaže da je veoma zadovoljan prodajom zelene salate sa korenom i otkriva da su u kompaniji od ove godine pokrenuli i proizvodnju cveća "Dan i noć".

- Ova zelena salata specifična je po tome što se gaji u uslovima hidroponije, a zatim se pakuje u specijalne kese i plasira na tržište zajedno s korenom- kaže Mišković.

Naš sagovornik objašnjava da se proizvodnja salate sa korenom odvija se u uslovima zatvorenog sistema hidroponije na otvorenom polju površine 2,5 ha. Sistem funkcioniše tako da voda obogaćena hranivima neprestano cirkuliše.

- Naime, kako bi prehranila i zalila biljke, voda prvo ulazi u sistem gredica na kojima su tresetne kocke sa salatom a zatim podzemnim cevima gravitaciono otiče do kolekcionog rezervoara gde je pumpa prebacuje do mesta na kojem se dopunjuje novom količinom vode i hranivima - objašnjava Mišković.

Za sistem hidroponije karakteristično je i to da se sprovodi kontinuirana kompjuterska kontrola hemijskog sastava vode i da se potrebna količina određuje se na osnovu intenziteta svetlosti.

Salata u takvom sistemu proizvodnje ostaje maksimalno 40 dana posle čega se plasira na tržište zajedno s korenom. Ovakavim načinom proizvodnje dobija se na dugotrajnosti i očuvanju kvaliteta, jer može opstati i do 10 dana.

Mišković kaže da je sistem na otvorenom polju počeo da radi krajem 2010. godine, a komercijalna proizvodnja tek treba da uzme maha.

- Na taj način "Grow Rasad" će upotpuniti ciklus i cele godine isporučivati salatu svim zainteresovanim kupcima - kaže Mišković.

On ističe da su u "Grow Rasadu" uspeli da za godinu dana povećaju kvalitet i obim proizvodnje.

- Naši rasadnici se prostiru na 2,5 ha i proizvode 150.000 komada salate mesečno, odnosno oko 5.000 komada dnevno. Ovo je veliki uspeh s obzirom na to da je prenos pre godinu dana iznosio 1.000 komada salate dnevno.

Dan i noć

Osim što u proizvodnom programu ima razne vrste salata i rasada, "Grow Rasad" je ove godine počeo poizvodnju sadnica cveća "Dan i noć".

- Odlučili smo se na ovakav korak kako ne bismo imali "vremensku prazninu" u proizvodnji salata i rasada. Cveće "Dan i noć" je otporno na klimatske uslove, a uzgajaćemo ga od jula do oktobra - navodi Mišković.

Rezultat prve isporuke je, kako kaže naš sagovornik, bio izvanredan. Prodata je celokupna proizvodnja od oko 250.000 sadnica, a kupci su uglavnom bile lokalne cvećare.

Kada je reč o planovima kompanije, Mišković kaže da da je prioritet "Grow Rasada" da postanu dominantni na tržištu Srbije s obzirom na to da su kapaciteti za proizvodnju rasada povrća kod ostalih preduzeća daleko ispod konkurentnog nivoa. Ali da to ne znači da će zanemariti širenje na inostrana tržišta.

- "Grow Rasad" izvozi veliki deo proizvodnje, tako da je obnavljanje saradnje sa inostranim partnerima i prodor na ino tržišta deo naše razvojne strategije. Primera radi, naša kompanija već treću godinu za redom izvozi rasad celera za tržište Austrije s tim da je ovogodišnja isporučena količina veća za 15% od prošlogodišnje - objašnjava naš sagovornik.

Na kraju, Mišković kaže da je pronalaženje novih partnera u inostranstvu ključ uspeha srpske poljoprivrede i dodaje da su za takve kupce neophodni besprekorni kvalitet, kvantitet i pakovanje.

N.I.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.