NavMenu

Potpisan Protokol o Programu razvojne saradnje Srbije i Nemačke vredan 183,5 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 29.11.2022. 17:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici vlada Srbije i Nemačke potpisali su danas (29. novembar 2022.) u Berlinu Protokol o Programu razvojne saradnje za 2023 - 2024. godinu.
Protokol u vrednosti 183,5 mil EUR u ime srpske delegacije potpisao je državni sekretar Ministarstva finansija Gojko Stanivuković.

- Ovaj dokument nam daje prostor za intenziviranje saradnje u oblasti održivog ekonomskog razvoja, klimatskih promena, zaštite životne sredine i energetike, dobre uprave i vladavine prava - rekao je tom prilikom Stanivuković, navodi se u saopštenju iz Ministarstva finansija.

On je dodao da su na poslednjem Samitu održanom 3. novembra potpisana tri sporazuma u okviru slobodnog kretanja ljudi, energetske bezbednosti i zelenoj transformaciji Zapadnog Balkana.

- Gotovo 1.000 nemačkih firmi u Srbiji koje zapošljavaju više od 76.000 ljudi su jasan pokazatelj prisutnosti Nemačke u svim vitalnim sektorima srpske ekonomije - istakao je Stanivuković tokom govora u Berlinu.

On je podvukao i da je novoformirana srpska Vlada odlučna u nastavku negovanja dobrih odnosa sa Nemačkom.

- Do kraja oktobra nivo stranih direktnih investicija dostigao 3,3 mlrd EUR što je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, rast od 8,1% - zaključio je Stanivuković.

Savezna Republika Nemačka je prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, najveći strani investitor i najvažniji bilateralni donator. Od 2000. godine do danas uloženo je oko 2,3 mlrd EUR za razvojnu saradnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.