NavMenu

Banjalučki aerodrom ruši sve rekorde - Duplo više putnika nego lani

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 29.11.2022. 16:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Banjalučki aerodrom u prvih deset mjeseci ove godine prevezao je 283.589 putnika, što je duplo više nego u cijeloj prošloj godini, kada je, prema podacima Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), opsluženo 139.886 putnika.

Ukupno, 23 komercijalna aerodroma u bivšoj Jugoslaviji prevezla su 23.354.926 putnika tokom prvih deset mjeseci ove godine, a nekoliko je već daleko ispred svog učinka prije kovida, uključujući Prištinu, Sarajevo, Zadar, Banjaluku i Portorož, prenosi portal ExYu Aviation.

Sarajevski aerodrom je za deset mjeseci imao 1.242.066 putnika, takođe znatno više nego lani, kada ih je bilo 767.134, dok je aerodrom u Tuzli u desetomjesečnom periodu ove godine imao 371.534 putnika, a za lanjskih 12 mjeseci ih je bilo 306.047.

Na pretposljednjem mjestu u cijeloj regiji je mostarski aerodrom sa 10.706 putnika, što je ipak znatno više od prošlogodišnjih mršavih 1.942.

Inače, kako pokazuju podaci BHDCA, svi aerodromi u BiH lani su zajedno prevezli 1.215.009 putnika, dakle manje nego sama vazdušna luka u Sarajevu ove godine.

Ukupan broj prevezenih putnika na sva četiri aerodroma u BiH u 2020. bio je 523.839.

S druge strane, Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu očekivano je najprometniji u regionu sa 4.695.754 putnika u deset ovogodišnjih mjeseci. Aerodrom Zagreb pretekao je Prištinu i pozicionirao se kao treći najprometniji u bivšoj Jugoslaviji i vjerovatno će nadoknaditi zaostatak za Splitom kako bi do kraja godine dostigao drugu poziciju, sa trenutnim projekcijama koje ukazuju na snažan učinak u novembru. Aerodrom je takođe na putu da preveze preko tri miliona putnika u 2022. godini, što je malo iznad planiranog cilja uprave.

Aerodrom Zadar ove je godine primio preko milion putnika, prvi put u svojoj istoriji. Time je, nakon Dubrovnika, postao četvrti aerodrom u Hrvatskoj koji godišnje obradi više od milion korisnika.

Podgorica, koja se nalazi tik ispod Zadra, samo je 3,6% ispod nivoa putnika prije pandemije 2019. Ovo je postignuto uprkos tome što se bivši nacionalni avioprevoznik u zemlji, Montenegro Airlines, mogao pohvaliti znatno većom mrežom od one njegove zamjenske kompanije, Air Montenegro. Strani prevoznici su odigrali zapaženu ulogu u oporavku podgoričkog aerodroma.

Aerodrom Ljubljana očekuje snažan četvrti kvartal i vjerovatno će opsluživati blizu milion korisnika ove godine, u odnosu na prvobitno predviđenih 880.000.

- Uspješna ljetna sezona vratila je vrevu na ljubljanski aerodrom. Broj aviokompanija koje povezuju Sloveniju sa svijetom ponovo je dostigao vrijeme prije pandemije, a to je dvanaest. Kako se saobraćaj nastavlja oporavljati, nadamo se da ćemo se do kraja godine približiti milionu obrađenih putnika - saopštila je uprava ovog aerodroma.

Aerodrom Ljubljana očekuje da će 2026. dostići nivo putnika iz 2019, koji je iznosio 1,7 miliona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.