NavMenu

HORES:Vlast u Beogradu bez odluke o novogodišnjem programu na ulici, hoteli ne znaju šta da nude

Izvor: Beta Ponedeljak, 28.11.2022. 15:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: melis/shutterstock.com)Ilustracija
U beogradskim hotelima najveće interesovanje za doček Nove godine pokazali su turisti iz Bugarske, a da bi se privukili gosti iz regiona i unutrašnjosti Srbije nedostaje informacija da li će vlast glavnog grada organizovati program na ulicama, rekao je danas direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

- Hotelijeri čekaju da vide šta da ponude gostima, da li ima zabave na ulici, nije više komunističko doba kada su gosti bili zadoboljni hotelskim programom - rekao je Genov za Betu.

Dodao je da bi bilo normalno da se odluka o organizovanju uličnog dočeka objavi u oktobru da bi turistički radnici imali najvažniji "mamac" za privlačenje gostiju.

Genov je rekao da za sada ima rezervacija iz Bugarske, ali da to nije dovoljno da se napune hoteli glavnog grada i da će oni zauzeti najviše 20 odsto kapaciteta.

- Goste za Novu godinu najviše privlači ulični spektakl - rekao je Genov i naveo da je ova godina za hotelijere bila dobra, naročito tokom avgusta i septembra i da su nadmašeni čak i neki rezultati poslovanja iz prepandemijske 2019 godine.

Prema rečima direktora hotela Majestic Dragana Živkovića, Bugari su u tom hotelu, kao i prošle godine, rezervisali smeštaj još pre nekoliko meseci, pa su smeštajni kapaciteti od 140 soba tokom dva praznična dana već rasporodati.

On je rekao da su cene za novogodišnji aranžman korigovane minimalno, jedan-dva odsto pre nego što se inflacija zahuktala, i da nisu želeli da menjaju ugovore.

Godišnji rezultati poslovanja se, prema njegovim rečima popravljaju posle dvogodišnjeg perioda pandemije, pa je "hotel na dobrom putu oporavka, krenuo je uzbrdo, ali je neizvesno kada će stići na vrh".


Direktor hotela Hilton Aleksandar Vasilijević rekao je da je prodato 85% kapaciteta, a da su među gostima najbrojniji državljani Bugarske.

Vasilijević je rekao da je tokom godine bilo i gostiju sa Bliskog istoka i da se hotel oporavio nakon finansijske krize zbog korona virusa.

- Rasprodali smo skoro ceo kapacitet za novogodišnje praznike, a Bugari su najbrojniji - rekao je direktor hotela Radisson (Radisson Collection) Robert Stojko.

Ocenio je da bi brojnost Bugara mogla da se protumači najavom koncerta Lepe Brene za novogodišnje praznike.

- Oni vole Lepu Brenu i verujem da je to glavni motiv za tako masovan dolazak u Srbiju - rekao je Stojko.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.