NavMenu

Kreiranjem jedinstvenog upravnog mesta do kvalitetnijih usluga u 11 lokalnih samouprava

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.11.2022. 08:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Image Team/shutterstock.com)Ilustracija
Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i nemačka organizacija za međunarodnu saradnju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, potpisali su u Beogradu sporazume o saradnji sa 11 lokalnih samouprava, kojim je obezbeđena podrška za formiranje jedinstvenih upravnih mesta kroz povezivanje postupaka. Sporazum su potpisali Kragujevac, Leskovac, Požarevac, Užice, Bački Petrovac, Bečej, Vrbas, Lajkovac, Medveđa, Plandište i Rača.

Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, izjavio je ovom prilikom da je gotovo sve što se radi u okviru reforme javne uprave usmereno ka ostvarivanju jedinstvenog cilja, a to je da građani budu zadovoljni uslugama javne uprave. Kako je naveo, jednostavne, brze i kvalitetne usluge koje organi direktno pružaju svojim korisnicima odraz su svih "unutrašnjih reformskih procesa i napora", odnosno "ogledalo" uspešnosti i merilo efektivnosti i kvaliteta administracije, navedeno je na zvaničnoj internet stranici Kragujevca.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Nikola Tarbuk, istakao je da se zajedničke aktivnosti zasnivaju na prepoznavanju potreba i zahteva građana za efikasnijim, bržim i sveobuhvatnijim uslugama na lokalnom nivou. Formiranjem jedinstvenih upravnih mesta kroz povezivanje postupaka koji su najčešće povezani životnim okolnostima, odnosno događajima, stvara se dinamičan institucionalni okvir koji se prilagođava krajnjem korisniku, štedeći mu novac i vreme. Na jednom mestu ili jednim dolaskom, građanin bi trebalo da ostvari više prava i dobije jedinstvenu uslugu.

Realizacijom podrške stvoriće se okvir koji se efikasnije prilagođava građanima, ali i upravu čini otvorenijom za promene u organizaciji posla i dovodi do efikasnijeg rada i optimizaciju postupaka i ušteda.

Podrška je, kako se navodi, obezbeđena u okviru aktivnosti "Unapređenje kvaliteta i efikasnosti u pružanju usluga na lokalnom nivou" koju sprovodi SKGO u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje "Podrška reformi javne uprave u Republici Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji" koji implementira nemačka organizacija GIZ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.