NavMenu

Moveo uređaj kao pomoć osobama koje pate od dijabetesa - Spoj savremene tehnologije i neurologije

Izvor: eKapija Petak, 09.12.2022. 08:35
Komentari
Podeli
Vladimir Jeftović (Foto: SOL Produkcija)Vladimir Jeftović
Dijabetesna neuropatija se danas najčešće kasno otkriva, a kod osoba koje je već imaju, jedan od retkih načina za regeneraciju dela oštećenih nervnih završetaka je određena fizička aktivnost. Divs Technology na čelu sa Vladimirom Jeftovićem razvio je informativno edukativni uređaj Moveo koji ima za cilj da pokaže stanje nerava perifernog nervnog sistema.

Kompanija Divs Neuroinformatics je osnovana 2019. sa idejom da se bavi primenom savremene tehnologije u sferi neurologije. Ideja je prirodno nastala kao spoj dve struke - IT inženjer i neurolog specijalista. Krajem 2020. godine kada je usvojeno i kraće ime kompanije Divs Technology, iskristalisala se ideja kako da se znanjem o analizi pokreta pomogne osobama sa dijabetesom kako i da se iskustvo redovne zdravstvene kontrole približi široj populaciji. Misija Divs Technology-ja je da pomognu ljudima u prevenciji neuroloških komplikacija, obezbeđivanjem dostupne tehnologije široj populaciji.

Kako je rekao za eKapiju, krajem 2021. završena je istraživački inicirana studija (pilot - faza 1 kliničkog ispitivanja), a rezultati su bili fantastični.

- U 87% slučajeva kada bi lekar uz korišćenje EMNG-a (elektromioneurografija) potvrdio neuropatiju - i mi bismo potvrdili neuropatiju. Možda još bitnije, u 95% slučajeva kada bi lekar uz EMNG potvrdio odsustvo neuropatije - i mi bismo isto zaključili na osnovu pokreta.

Kako naglašava Jeftović, trebalo bi uzeti u obzir da EMNG pregled može da traje i do 2 sata i da je jako bolan, a test uz pomoć Moveo uređaja može se raditi od kuće za 10 minuta.

prototip Moveo uređaja (Foto: Eleonora Sergijević)prototip Moveo uređaja
-Krajem 2021. projekat je podržan od strane Fonda za inovacionu delatnost kroz program mini-grant i tada počinjemo sa ubrzanim razvojem – naglašava Jeftović i dodaje da je uz podršku "Plavog Kruga" – testirano šta o potencijalnoj tehnologiji misle osobe koje boluju od dijabetesa i "98% ispitanika je reklo da bi želelo da poseduje jednu takvu tehnologiju za detekciju i praćenje dijabetesne neuropatije".

Prvi testni korisnici koji nisu učestvovali u razvoju Moveo uređaja mogli bi već u decembru da počnu sa korišćenjem i testiranjem uređaja.

- Trenutno Moveo nije medicinsko sredstvo i kao takav, ne može se koristiti u redovnoj lekarskoj praksi za donošenje odluka, ali planiramo da u budućnosti postanemo medicinsko sredstvo i tada Moveo može pomoći lekarima da brže i lakše prepoznaju neuropatije – objašnjava nam Jeftović.

Kako je dodao, Moveo u budućnosti može pomoći zdravstvenom sistemu, "tako što bi se skrining obavljao brže i efikasnije i što je najbitnije - na vreme".
Uređaj je jako jednostavan za korišćenje. Čak ne postoji ni dugme za paljenje, nego se senzori pale automatski kada se detektuje da su uzeti u ruku. Korišćenje Moveo uređaja podrazumeva ne više od osnovne upotrebe mobilnog telefona i ne kompleksniju radnju od stavljanja rukavice ili oblačenja čarape.

-A što se tiče same aplikacije kojom se prati i izvodi test, uloženi su veliki napori kako bi aplikacija bila što lakša i intuitivinja za korišćenje - naravno, nastavljamo sa unapređenjem korisničkog iskustva u narednom periodu – kaže on.

Što se tiče samih pokreta koje korisnik izvodi i koji bi trebalo da budu analizirani - ne radi se o zahtevnim pokretima, niti pokretima za koje je neophodan povišeni nivo snage - tako da starije osobe nemaju problem da izvedu pokret.


Moveo kao značajno sredstvo u proveri i prevenciji neurološkog stanja organizma

Moveo tehnologija, kako nam priča Jeftović, inače informacioni inženjer, nije ekskluzivna za dijabetes - dijabetes je samo jedno od hroničnih stanja gde se očekuje da se može primetiti oštećenje nerava.

- Takođe, mi verujemo da će Moveo imati značajnu primenu i kod osoba koje žele da provere i potvrde sebi da su dobrog neurološkog zdravlja. Svakako može biti izuzetno korisno osobama u pred-dijabetesu ili osobama sa povećanim rizikom od dijabetesa – napominje on.

Moveo je, kako kaže, dodatak na već postojeću kontrolu nivoa šećera u krvi i dodaje da veruju da će ljudima samo pomoći u tome, a u budućnosti u planu je integracija sa aparatima koji mere šećer u krvi, kako bi osobama koje boluju od dijabetesa moglo da se predstavi kakav je bio njihov skor pokreta zavisno od njihove glikemijske kontrole.


(Foto: Ivan Hristić)
Moveo uređaj u slobodnoj prodaji u drugom kvartalu 2023.

Uređaj je, kako je naglasio Jeftović, razvijen do nivoa da može da se koristi od strane krajnjih korisnika, a trenutna prepreka za puštanje uređaja u slobodnu prodaju je cena proizvodnje i kapacitet.

- Aktivno radimo na smanjivanju cene proizvodnje i očekujemo da će se uređaj naći u slobodnoj prodaji, na lokalnom tržištu, u drugom kvartalu 2023 – dodaje Jeftović.

Kako dalje nastavlja, ideja je da Moveo preraste u medicinsko sredstvo koje u početku može biti dopunsko, zatim može prerasti u skrining. Naravno to bi zahtevalo tranziciju iz edukativnog u dijagnostičko sredstvo - što svakako nije mali korak, napominje oni dodaje da se aktivno radi na pripremi toga.

-U budućnosti bi Moveo mogao potencijalno da odmeni deo EMNG pregleda koji se danas obave ili možda još bitnije da obezbedi da određeni medicinski pregledi budu obavljeni na vreme i kome je najpotrebnije. Primera radi, danas recimo bolnica najčešće ima jedan elektromioneurogarfski aparat i jedan lekar može da obavi samo oko 3 pregleda dnevno, ako samo radi EMNG pregled. Takodje EMNG pregled je jako neprijatna procedura za pacijenta – objašnjava Jeftović.

Studije pokazuju da se preko 80% komplikacija dijabetesne neuropatije može izbeći ako je neuropatija otkrivena na vreme i odgovarajuće praćena.

- Najveća vrednost naše kompanije je u mogućnosti da primenjuje savremene tehnologije i inženjerski pristupa medicinskim problemima - dodaje on.

Kako kaže u planu je i širenje delatnosti na opštu prognostičku metodologiju stanja nervnog sistema, posebno perifernog.

- To uključuje stanja kao što su CIDP (hronična-inflamatorna-demijelinizaciona-polineuropatija), CIPN (neuropatija izazvana hemioterapijom) kao i u oporavku nakon moždanog udara. Potom u sferi biomarkera i potvrdne tehnologije u diferencijalnim dijagnozama neuroloških oboljenja – zaključio je Jeftović.

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Digitalna transformacija – Putokaz za eBudućnost" možete pogledati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.