NavMenu

Da li se evidencija radnog vremena odnosi samo na registraciju dolazaka i odlazaka?

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.12.2022. 08:25
Komentari
Podeli
(Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Razvoj IT industrije u velikoj meri je uticao i na način vođenja evidencije radnog vremena i kontrole pristupa. Mnoge kompanije prelaze na naprednija rešenja za evidenciju radnog vremena, na taj način osiguravajući jednostavnije i brže vođenje takvih evidencija. Kada se govori o evidenciji radnog vremena neretko se nailazi na pogrešna mišljenja da je evidencija potrebna samo zbog registracije dolazaka i odlazaka zaposlenih. Tek kada se krene u razmatranje projekta vidi se koliko je pojedinosti u igri. Pre svega je potrebno uskladiti rad sa propisima o zaštiti ličnih podataka i voditi računa o njihovoj adekvatnoj zaštiti i o tome ko unutar kompanije sme da im pristupa i na taj način vrši obradu (obradom podataka smatra se i sam uvid, čak i ako se ništa ne menja).

Osim zakonske regulative, kada se govori o evidenciji radnog vremena često se pokaže potreba za prikupljanjem i obradom dodatnih podataka koji su potrebni kako bi se ovaj deo posla potpuno i temeljno odradio. Naime, iako se smatra da je dovoljno registrovati dolazak i odlazak zaposlenog (eventualno i pauzu), često je potrebno voditi računa i o nizu drugih podataka i informacija. Nije jednostavno evidentirati radno vreme, a samo neke od kategorija podataka o kojima treba voditi računa su i podaci o:

  • bolovanju zaposlenih,
  • putnim nalozima,
  • plaćenom radnom vremenu,
  • neplaćenom radu,
  • noćnom radu,
  • podnošenju zahteva i odobravanju godišnjih odmora,
  • prekovremenim satima.
Navedene kategorije nisu važne samo sa aspekta kvalitetne analize i praćenja zaposlenih u kompaniji, neke od njih se moraju evidentirati zbog zakonske obaveze koju poslodavac ima. Na primer, zakonom je propisano da zaposleni koji radi praznicima i neradnim danima, mora biti više plaćen nego što je to uobičajenim danima. Osim toga, zaposleni imaju zagarantovan dnevni odmor (pauzu) ukoliko rade više od 6 sati tog dana. Između završetka jedne i početka druge smene mora se napraviti pauza kako bi poslodavci bili u zakonskim okvirima. Ovo su samo neki od detalja o kojima je neophodno voditi računa. Osim toga, kvalitetnom analitikom poslodavci mogu detaljno utvrditi niz pojedinosti u vezi sa zaposlenima. Precizno se može utvrditi broj sati odsustva, produktivnost zaposlenih ponaosob i sl. Na osnovu ovakvih analiza mogu se donositi odluke vezane za napredovanje zaposlenih i analize radne uspešnosti. Moguć je i uvid u to koliko je određeni zaposleni opterećen i da li je potrebno da se naprave dodatne preraspodele zaduženja unutar organizacione strukture preduzeća.
(Foto: Špica)

Da li postoji efikasniji način vođenja evidencije radnog vremena od ručnog zapisivanja?


Zakonom nije propisan oblik vođenja evidencije, odnosno moguće je evidenciju voditi ručno (na primer, zapisivanjem podataka o radnom vremenu na papir ili preko Excel tabela) ili elektronskim putem. Naravno, nije svejedno da li neka organizacija ima 5 zaposlenih ili 30 i više, ali što organizacija više raste, evidencija postaje sve složenija.


Osim toga, prilikom ručnog vođenja moguće su i brojne greške. Uvek postoji šansa da se pogrešno unese vreme dolaska ili odlaska zaposlenog, da se na vreme ne upiše dogovoreni godišnji odmor i slično. Takve situacije mogu prouzrokovati nepotrebne i štetne probleme u radu i mogu dovesti do grešaka zbog kojih posao trpi. Da bi se to izbeglo uvek je bolje i jednostavnije uvesti sistem za evidenciju radnog vremena.



Elektronska evidencija radnog vremena:


Sistem za elektronsku evidenciju radnog vremena omogućava brže i jednostavnije vođenje podataka o radnom vremenu. U sistemu postoji mogućnost podešavanja pravila (na primer klizno radno vreme, industrijsko i sl.) i na taj način omogućava različite nivoe prava pojedinim zaposlenima (na primer, zaposleni mogu videti samo svoje podatke, a šefovi sektora mogu videti i unositi podatke za zaposlene u svom sektoru). Tako se vodi računa i o zaštiti ličnih podataka i postiže njihova bolja kontrola. Osim toga, može se videti i ko je kakve promene pojedinih ličnih podataka izvršio (imena i prezimena zaposlenih, podaci o radnom vremenu zaposlenih i sl.). Zatim, šefovi sektora ili sektor ljudskih resursa mogu vrlo brzo da dobiju detaljne izveštaje o radnom vremenu zaposlenih, kako pojedinačno, tako i izveštaje na nivou sektora. Tako mogu da se vide svi važni podaci i osigura kvalitetnije donošenje odluka na osnovu analize ovakvih podataka. Jasno je da elektronski sistem za evidenciju radnog vremena ima niz prednosti u odnosu na ručnu obradu podataka. Njime je i sam proces obračuna plata mnogo jednostavniji, jer dobijate potrebne podatke.

Na kraju možemo reći da je sistem za evidenciju radnog vremena dobra poslovna odluka koja može da doprinese bržoj obradi podataka, smanjenju troškova i da osigura više vremena za obavljanje drugih neophodnih zadataka šefovima sektora ili sektoru ljudskih resursa. Potrebno je samo nekoliko koraka da se dobiju detaljni izveštaji, kako za interne potrebe, tako i za potrebe uprave, što može biti ključ za unapređenje poslovanja organizacije.

Špica se više od 30 godina bavi proizvodnjom i implementacijom sistema za evidenciju radnog vremena i kontrolu pristupa i naš Time&Space je možda baš ono što tražite! Više o njemu pogledajte ovde.

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Digitalna transformacija – Putokaz za eBudućnost" možete pogledati OVDE.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.