NavMenu

Cene sirovina i troškovi proizvodnje najveći izazov za privredu

Izvor: eKapija Petak, 18.11.2022. 11:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Domaća privreda očekuje do kraja godine rast prometa i izvoza, stabilnu poslovnu klimu i zaposlenost, ali najveći izazovi sa kojima su kompanije suočene jesu veći troškovi nabavke energenata, sirovina i repromaterijala, kao i rast cena gotovih proizvoda, pokazala je najnovija anketa PKS "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji".

Rađeno na uzorku većem od 1.800 kompanija, ovo istraživanje PKS pokazuje da oko 80% anketiranih firmi očekuje da 2022. godinu završi sa istim ili većim prometom, stabilne izvozne aktivnosti očekuje 84% anketiranih izvoznika, najviše u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i uslužnim delatnostima, dok 93% ispitanika ne planira smanjenje broja radnika u četvrtom kvartalu.

Kako se navodi na sajtu Privredne komore Srbije, ono što zabrinjava jeste da rastu troškovi proizvodnje koji su u trećem kvartalu 2022. godine povećani kod 81% ispitanika, dok je 51% anketiranih privrednika povećalo cene gotovih proizvoda ili usluga. Ispitanici ističu da su niže cene resursa ključni faktor efikasnijeg poslovanja i iskorišćenosti kapaciteta.

Pretnju po ostvarivanje projektovanog privrednog rasta BDP između 2 i 3% u tekućoj godini predstavljaju i poremećaji na strani ponude i tražnje kada je reč o osnovnim sirovinama i repromaterijalima koje naše kompanije koriste kao inpute u procesu proizvodnje. Kao dodatni rizici izdvajaju se još: visoka inflacija, pooštravanje monetarnih uslova, geopolitički rizici, prekidi globalnih lanaca snabdevanja.

Ohrabruje podatak da 76% anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, dok se dve trećine izjasnilo da je u trećem kvartalu 2022. godine raspolagalo sa dovoljno sredstava za investicije, navedeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Kompanije koje su učestvovale u anketi PKS, prema finansijskim izveštajima za 2020. godinu ostvarile su ukupan poslovni prihod od 22,7 mlrd EUR, a u septembru 2022. zapošljavale 287.000 radnika. U trećem tromesečju ove godine realizovale su ukupno 8,6 mlrd EUR izvoza, 84% više nego u istom kvartalu 2021. godine i 6 mlrd EUR uvoza, što je 29% više nego u istom periodu prošle godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.