NavMenu

Šta sve domaćim i stranim investitorima može da ponudi Istočna Srbija - Spisak potencijala u industrijskim zonama, turizmu, poljoprivredi...

Izvor: eKapija Sreda, 09.11.2022. 12:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dominik Vanyi/unsplash)Ilustracija
Istočna Srbija u 2021. godini izvezla je robu u vrednosti od oko 1,3 mlrd EUR, najviše zahvaljujući kompaniji Serbia Zijin Copper (Ziđin) - rekao je prilikom predstavljanja prezentacije ovog regiona Vladan Jeremić direktor Regionalne razvojne agencije istočne Srbije (RARIS).

On je, ogovarajući na pitanje šta je najviše uticalo na povećanje izvoza ove regije, dodao da su "Kinezi potpuno promenili način poslovanja bivšeg RTB-a".

- Ziđin je proširio svoje poslovanje i stalno je u potrazi za lokalnim firmama, investirali su više od milijarde tokom ovih godina, a priprema se otvaranje još nekoliko novih kopova, tako da tamo ima prostora i za nase firme - dodao je Jeremić prilikom onlajn predstavljanja investicionih potencijala Istočne Srbije, koje je organizovala Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), zajedno sa drugim bilateralnim organizacijama.

Kako je navedeno, region koji se graniči sa zemljama Evropske unije, Bugarskom i Rumunijom, poseduje kvalitetno poslovno okruženje, očuvanu životnu sredinu i značajan broj investicionih lokacija.

- Među uspešnim investicijama u ovom delu zemlje svakako su Ziđin u Boru i United Serbian Breweries (Heineken) u Zaječaru - naveo je prilikom predstavljanja investicionih potecijala regiona direktor RARIS-a Vladan Jeremić.

Takođe, vredne investicije su i britanski Poseidon Property u Zaječaru i brodogradilište Rhein-Donau Yard u Kladovu, koje je Holandsko Rumunska investicija. Kako je dodao, u bazi agencije nalazi se 59 investicionih lokacija, a ove godine prodate su tri.

- Najveća industrijska zona u ovom delu zemlje je Hemijski park Prahovo u Negotinu, koji je u privatnom vlasništvu Eliksira, a proteže se na 323,62 ha. Od te površine investitorima je trenutno dostupno 60 ha. Među industrijskim zonama koje su na raspolaganju budućim investitorima površinski najveća svakako je bivša kasarna u Knjaževcu, koja se prostire na 23 ha zemljišta koje je odmah dostupno - stoji u prezentaciji RARIS-a.

Kako je naveo Jeremić, lokacija je potpuno komunalno opremljena i rešeni su imovinsko pravni odnosi, pa je investiranje moguće u prilično kratkom vremenskom roku.

Ističu se i industrijska zona u Majdanpeku, gde je odmah dostupno 17,1 h i Industrijska zona Mirovo u Boljevcu sa raspoloživih 74 ha, od čega je odmah dostupno 16,3 ha.

Kako je istakao Jeremić, ovaj region je oduvek bio poznat po industriji pa braunfild kapaciteti nisu zanemarljivi.

- Tu je bivša fabrika Timočanka iz Zaječara (3,2 ha), a u Knjaževcu su najveći objekti proizvodna hala IMT sa upravnom zgradom koja se prostire na 1 ha i proizvodna hala u selu Minićevu sa zemljištem od 44 ara - napominje Jeremić.

Najveći prostor kojim raspolaže Negotin svakako je proizvodna hala Mihajlović sa zemljištem od 50 ari.

Kad su u pitanju objekti namenjeni za trgovinu, svakako se po površini ističe Tržni centar "Kapija grada" u Boru, koji se prostire na zemljištu od 65 ari, dok je u Negotinu to nekadašnji Dom vojske sa 22 ara zemljišta.


Termalni izvori - Velnes potencijali Knjaževca, Sokobanje i Gamzigradske Banje

Region Istočne Srbije raspolaže velikim velnes potencijalima, pa je najveći projekat u tom segmentu svakako Spa/Wellnes Hotel Banjica u Knjaževcu koji je došao do faze građevinske dozvole. U pitanju je hotel sa 4 zvezdice i na raspolaganju ima termalni izvor, a projektovana neto površina je 4.543,86 m2.

Na prodaju su hotel Zdravljak iz Sokobanje sa 204 sobe i 6 apartmana, kao i hotel Turist sa znatno manjim kapacitetima, 38 soba i 2 apartmana.

- Imamo jednu celu banju na prodaju, a to je Gamzigradska banja koju čini 12 objekata ukupne površine 5.163,52 m2 - dodaje Jeremić.


Stara planina - Veliko bogatstvo Istočne Srbije

Kako navodi direktor RARIS-a, prva gondola u Srbiji izgrađena je na Staroj planini, a država upravlja glavnim projektom - Turističkim kompleksom Jabučko ravnište.

- Planirano je oko 12.000 kreveta, od apartmana do hotela - napominje on.

Vlada Srbije do sada je u projekat uložila više do 42 mil EUR i izgradila 13 km ski staza, gondole, žičare, kao i hotel sa 4 zvezdice Stara planina, navedeno je u prezentaciji.

Osim ovoga, vredi pomenuti i dva privatna projekta koji su na nivou idejnih projekata, a u pitanju su hotel Lipa sa 520 i apart hotel Jelkice sa 1.300 ležajeva.

Turistički objekat u Knjaževačkom selu Crni Vrh ponuđen je na prodaju, a raspolaže sa 2.619 m2 zemljišta.


Istočna Srbija - Velika sirovinska baza kad je voće i povrće u pitanju

Od poljoprivrednih potencijala istočne Srbije istaknuti su projekat prerade i skladištenja voća i povrća u Knjaževcu.

- Prilično smo velika sirovinska baza sa manje prerađivačkih kapaciteta. Knjaževac je najveći proizvođač višnje kad gledamo jednu lokalnu samoupravu - ističe Jeremić.

Prioritetni projekat u strategiji održivog razvoja opštine svakako je i projekat hladnjače u Karbulovu u opštini Negotin. Naime, na teritoriji opštine Negotin voće se gaji na vise od 1.000 ha, dok površine pod povrćem zauzimaju 150 ha, što daje prostora za još veću proizvodnju.

S. M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.