NavMenu

Izdavanje stanova u Srbiji uz rast renti na istorijskom maksimumu

Izvor: PR Utorak, 08.11.2022. 10:13
Komentari
Podeli
(Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com)
Tržište stambenih nekretnina u Srbiji je na vrhuncu pozitivnog trenda, a jedan od razloga je i nagli rast broja ruskih kompanija, što utiče na dostupnost i cenu stambenih nekretnina.

Dok je u početku rešenje predstavljalo iznajmljivanje luksuznih stambenih jedinica, zbog nedovoljnog broja takvih nekretnina, a usled nekoliko puta većeg broja upita, sve su češći upiti Rusa i za kupovinu stanova, za koje su često spremni da plate i iznad tražene cene. Da tržište nije pripremljeno za ovu iznenadnu i naglu potražnju, dokazuje nedostatak raspoloživih jedinica za izdavanje, uprkos značajnom porastu renti. Na porast cena renti delom utiču i sami zakupci pomerajući ih naviše, što direktno dovodi i do rasta cena nekretnina za one koju se odlučuju za kupovinu.

Beograd kao glavni grad Srbije ima i najveću ponudu stanova za izdavanje. Zbog nedavnih ekonomskih sankcija Rusiji, veliki broj kompanija iz Moskve je osnovao kompanije u Srbiji, čiji menadžment i zaposleni zahtevaju prebivalište. Kao rezultat velike potražnje, prosečna cena po metru kvadratnom je dostigla EUR 20 po kvadratu za dvosobne stanove, dok je za veće stanove cena rente i viša.

Međutim, to zainteresovane nije sprečilo da se za iznajmljivanje stanove odlučuju odmah na licu mesta, bez daljeg upoređenja ponuda i uzimanja u obzir drugih opcija. Prethodnih godina potražnja za luksuznim nekretninama u Beogradu bila je pretežno orijentisana ka Dedinju i Senjaku.

- Upiti su uglavnom dolazili od diplomatskih predstavništava, ambasada ili najviših pozicija u internacionalnim korporacijama. Danas se potražnja usmerila ka delovima grada sa visokim intenzitetom izgradnje kao što su Novi Beograd i Savski venac, gde se nalaze dobro poznati Skyline Belgrade i Belgrade Waterfront. Gradovi za koji je takođe povećan broj upita pored Beograda su Niš, Novi Sad i Kragujevac - ističe Marko Radulović, direktor stambenog sektora vodeće konsultantske kuće za nekretnine u Srbiji – CBS International, deo Cushman & Wakefield Grupe.

U ovom trenutku, zbog velike potražnje, tržište je preopterećeno i cene su duplo veće. Ljudi koji su pre dve godine investirali u novoizgrađene stambene nekretnine u vrhunskom stambenom naselju poput Wellporta na Novom Beogradu, ili Zepterre, mogu da očekuju povraćaj ulaganja u roku od 10 godina, što je nezapamćeno brz rok za ulaganje u stambene nekretnine. Time je najnoviji trend potvrdio da je najsigurniji vid investiranja upravo ulaganje u stambene nekretnine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.