NavMenu

Kraj Nacionalnog stadiona u Surčinu planiran multifunkcionalni kompleks EXPO 2027 - Na 113 ha predviđeni paviljoni, sajamske hale, bazeni, hoteli...

Izvor: eKapija Sreda, 19.10.2022. 15:00
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički zavod Beograda/PPPPN Nacionalnog fudbalskog stadiona - druga faza, screenshot)
Pored budućeg Nacionalnog stadiona u Surčinu gradiće se multifunkcionalni kompleks EXPO 2027. To je navedeno u Nacrtu prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona - druga faza, koji je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao naručilac plana stavilo na javni uvid.

Obrađivač plana je Urbanistički zavod Beograda. Kako se navodi u tekstu, izradi ovog dokumenta se pristupilo na osnovu Odluke o izmeni i dopuni Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona koju je donela Vlada Srbije.

Podseća se da je u junu ove godine Srbija je kandidovala Beograd za domaćina manifestacije EXPO 2027 sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve".

Navodi se i da je Vlada u junu donela zaključak kojim je Projekat izgradnje objekata u cilju realizacije međunarodne specijalizovane izložbe "EXPO BELGRADE 2027" sa pratećim sadržajima proglašen za projekat od značaja za Republiku Srbiju.

- Osnovni cilj je da se planski definišu uslovi za realizaciju kompleksa "EXPO 2027" kao multifunkcionalnog prostora namenjenog za organizaciju međunarodnih manifestacija od najvećeg značaja za Republiku Srbiju - stoji u dokumentu.

Granicom Prostornog plana obuhvaćen je deo Surčinskog polja istočno od Obilaznice Beograda i južno od lokacije Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Koncepcija Prostornog plana zasnovana je na viziji novog gradskog specijalizovanog centra sa Nacionalnim fudbalskim stadionom i kompleksom "EXPO 2027".

Kompleks EXPO 2027, planirane površine oko 113 ha, ispunjavaće sve međunarodne standarde za organizaciju velikih međunarodnih manifestacija (izložbe, kongresi, konferencije, koncerti, sportska takmičenja) navodi se u dokumentu .

Predviđen je kao multifunkcionalni prostor koji pored opremljenih prostora u funkciji osnovne namene za izložbeni prostor sadrži i prateće komercijalne i smeštajne kapacitete koji treba da obezbede logističku podršku kako bi predmetni prostor mogao da preraste u značajan ekonomski i turistički centar za grad Beograd i Srbiju.

EXPO 2027 obuhvatiće tri celine:

1. izložbeni prostor sa paviljonima i pratećim sadržajima (multifunkcionalne hale, kongresne dvorane, konferencijske sale, saobraćajne i infrastrukturne površine)
2. prateći smeštajni kapaciteti za potrebe učesnika manifestacije
3. prateći komercijalni sadržaji za učesnike i posetioce manifestacije

Na 830.000 m2 izložbenog prostora planiran je multifunkcionalni prostor za izložbe i kongrese od najvećeg državnog značaja. Glavna tema uređenja prostora je centralna šetna promenada koja će povezivati paviljone (izložbene hale) raspoređene u nizu, vodeći ka velikom kružnom trgu na kojem će biti lociran glavni temtski paviljon i nacionalni paviljon Srbije.

Objekte nacionalnog paviljona, ističe se, pri projektovanju treba oblikovno i arhitektonski istaći primenom najsavremenijih tehničko-tehnoloških rešenja i opreme.

Potrebno je, kako se navodi, planirati slobodan i bogato uređen javni prostor između sajamskih hala i paviljona.
Sa promenade će popločane površine voditi ka površinama za predah kao što su zelene i vodene površine poput bazena, vodenih tokova, fontana..

U okviru celine namenjene smeštajnim kapacitetima planirana je gradnja hotela i apart hotela na 69.336 m², dok će se komercijalni sadržaji prostirati na 229.105 m².

Planom je predviđeno i višestrano povezivanje kompleksa na različite vidove saobraćaja - povezivanjem sa postojećom Vojvođanskom ulicom, Obilaznicom Beograda i brzom saobraćajnicom Novi Beograd-Surčin, zatim, sa aerodromom "Nikola Tesla" preko planirane trase linije BG voza (linija 4), dok je planom mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda data mogućnost povezivanja sa centrom Beograda putem vodnog saobraćaja.

Napominje se da će izgradnja savremenog multifunkcionalnog kompleksa "EXPO 2027" u blizini Nacionalnog fudbalskog stadiona, sa obezbeđenim lako dostupnim različitim vidovima saobraćaja, privući pažnju domaćih i stranih turista iz bližeg i šireg okruženja.

Za ovaj prostorni plan urađen je, kako se navodi, Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, a prethodila mu je izrada Prethodne studije opravdanosti, koja je verifikovana od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.