NavMenu

Odgovor menadžera na nove izazove usled globalne geopolitičke situacije - Najsigurnija investicija su zaposleni

Izvor: eKapija Sreda, 19.10.2022. 12:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Na Forumu menadžera u organizaciji Srpske asocijacije menadžera, poslovni lideri iz Srbije i regiona predstavili su na svoja razmišljanja o najnovijim izazovima kada je reč o energetici, hrani i poljoprivredi, finansijskim kretanjima kao i dugoročnim trendovima u vezi sa kadrovima, održivošću, investicijama i biznis kretanjima.

Dragoljub Damljanović, predsednik Srpske asocijacije menadžera i direktor Razvojnog centra, Schneider Electric u Novom Sadu osvrnuo se na važnost električne energije, koja je među prioritetima za život i opstanak, a čija cena od 2021. godine raste, sa jasnim trendom.

- Električna energija se ne može skladištiti, osim u vidu baterije ili tečnosti i to je zapravo njen najveći izazov. Potrebno je da države obezbede odmah upotrebljive, stabilne izvore energije, jer je za energetske sisteme najvažnije da budu održivi i fleksibilni - naveo je on.

Mihailo Janković, CEO MK Group istakao je da su se trendovi u prehrambenoj industriji globalno promenili i da se glad na globalnom nivou povećala.

- Hrana je postala skuplja i manje dostupna čemu doprinose trendovi zdrave i organske ishrane, veganstvo, fokus na lokalne proizvođače, kao i na ambalažu - rekao je Janković i dodao da globalni izazovi poput suše i ograničenih prirodnih resursa podstiču pitanje dostupnosti energenata.

Osvrnuvši se na finansijska kretanja i trendove, predsednik Izvršnog odbora i CEO Raiffeisen banke Zoran Petrović, rekao je da "smo ponovo u vremenima kada je bolje biti dužnik, nego kreditor". Petrović je govorio i o mogućim posledicama prelivanja inflacije iz Evrope, monetarne krize i mogućim rešenjima. Istakao je da je najveći izazov inflacija jer su očekivanja za kraj godine u zoni evra 8%, sledeće godine 6%, a tek 2024. godine se očekuje stabilizacija.

Biznis i globalni trendovi bili su tema izlaganja Slobodana Đinovića, direktora i vlasnika Orion telekoma.

- Prepoznavanje da li je nešto što se dešava na tržištu slučajnost ili trend je vrhunska veština, i ne samo za ekonomske analitičare već i za sve poslovne ljude, jer je suština da se prilagođavamo, odnosno da predviđamo okolnosti u kojima ćemo se naći - istakao je Đinović. On je dodao da je "više nego ikada najsigurnije ulagati u svoje znanje i razvoj i da su najsigurnija investicija - ljudi", navodi se u saopštenju.

Forumu se putem online videa priključio i Dejan Turk, CEO, A1 Srbija i A1 Slovenija.
- U telekomunikacijama i IT industriji biće mnogo izazova u narednom periodu, a održivost u poslovanju mrežne infrastrukture, poslovnog procesa i upotrebe novih tehnologija biće presudno rešenje. Digitalizacija je srce našeg ekonomskog razvoja i opstanka, a uporedo sa tim važan faktor je i sajber bezbednost - poručio je Turk, i dodao da "kompanije ne smeju da zaborave na svoje zaposlene, jer će prilagođavanje promenama biti lakše ukoliko su vaši zaposleni uz vas kao jak tim".

Kako se navodi u saopštenju, na ovu činjenicu se osvrnula i Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsednica za strategiju i razvoja Delta Holdinga, čiji je fokus izlaganja bio na tome kako da se privuku, razviju i zadrže najbolji kadrovi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.