NavMenu

Država neće prodati akcije BAS-a "Damjanu" - Za preuzimanje zainteresovan Grad Beograd

Izvor: Beta Ponedeljak, 17.01.2011. 12:34
Komentari
Podeli

Vlada Srbije neće prihvatiti ponudu banjalučke kompanije "Damjan" za otkup akcija "Beogradske autobuske stanice" (BAS), kazao je danas državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije Nebojša Ćirić.

Na konferenciji za novinare Ćirić je rekao da je Grad Beograd zainterasovan da preuzme 40% akcija preduzeća BAS, koje poseduje država i akcije malih akcionara, kako bi postao većinski vlasnik autobuske stanice.

Privatizacija autobuskih stanica u Srbiji, podsetio je Ćirić, morala je da se obavlja samo uz saglasnost Republike i lokalnih samouprava jer je to delatnost koja je od interesa za sve građane.

Sindikat "Nezavisnost" Beogradske autobuske stanice (BAS) upozorio je prošle sedmice male akcionare tog preduzeća, koji poseduju 60% akicija, da ne prihvate ponudu banjalučkog "Damajana" jer je cena od 760 dinara za jednu akciju niska.

Preduzeće "Damjan" je krajem prošle godine objavilo ponudu za preuzimanje 40,31% akcija BAS-a po ceni od 760 dinara po pojedinačnoj akciji, a ponuda traje do 18. januara.

U 2009. godini BAS je imao prihod veći od milijardu dinara i neto dobit od 1,3 miliona.

Akcijama BAS-a na Beogradskoj berzi se trguje od maja 2007. Trenutna cena te vlasničke hartija je 780 dinara, a u poslednjih godinu dana maksimalna cena je bila 1.080 dinara, a minimalna 630 dinara.

Kompanija "Damjan", koja se bavi hotelijerstvom, navela je da je sredstva za kupovinu akcija BAS-a obezbedila iz bankarskog kredita.

Upravni odbor BAS je pobudu "Dajmana" ocenio kao neprihvatljivu, navodeći da je ponuđena cena za 48,32 odsto niža od knjigovodstvene cene akcija tog preduzeća.

Mišljenje uprave BAS-a je da kompanija "Damjan" nema nikakva iskustva u obavljanju osnovne delatnosti BAS-a, pa se dovodi u pitanje uspešnost, sigurnost i kontinuitet poslovanja beogradskog prevoznika, a time i ostvarenje planova razvoja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.