NavMenu

Izmenjen projekat buduće dečje klinike Tiršova 2 - Više kreveta, manje soba

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.10.2022. 09:34
Komentari
Podeli
Ranije objavljeno idejno rešenje (Foto: Bexel Consulting)Ranije objavljeno idejno rešenje
Povod za izradu izmene Urbanističkog projekta za potrebe izgradnje nove Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2" u Beogradu, predstavlja inicijativa Kancelarije za upravljanjem javnim ulaganjima, koja je i investitor izrade ovog Urbanističkog projekta, da se za potrebe inoviranog Idejnog rešenja univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2", pristupi izradi izmene potvrđenog urbanističkog projekta.

Naime, kako se obrazlaže u novom projektu, u toku razrade tehnologije, pojedine funkcionalne celine su proširene u skladu sa sugestijama tima lekara iz UDK Tiršove kao budućih korisnika nove bolnice, a koji je imenovan od strane gradonačelnika Beograda.

Granica prostora koji se razrađuje izmenom Urbanističkog projekta identična je granici osnovnog, tj. već potvrđenog Urbanističkog projekta.

Građevinski kompleks zahvata površinu oko 33 670 m2, od čega je površina bolnice oko 10.524 m2, a zelenih površina oko 23.146 m2.

Podsećamo, lokacija na kojoj se planira izgradnja dečje bolnice nalazi se u Deligradskoj ulici 40a, na mestu nekadašnje vojne ustanove "Dedinje" i na osnovu potvrđenog Urbanističkog projekta i potvrđenog Projekta preparcelacije, na lokaciji je trenutno u toku izvođenje pripremnih radova na uređenju gradilišta i izradi gradilišne saobraćajnice.



(Foto: Printscreen/Idejno rešenje/AGI Novi Sad)
Novim idejnim rešenjem planira se slobodnostojeći objekat dečje bolnice spratnosti 3Po+2Su+Pr+5, ukupne bruto površine objekta od 61.923 m2, od čega je 21.078 m2 BRGP u okviru tri podzemne garaže, 14.054 m2 BRGP dve suterenske etaže i 26.791 m2 BRGP nadzemne etaže. Ukupna neto površina objekta sa garažnim prostorom iznosi oko 54.083 m2.

Kapacitet objekta projektovan je za 301 postelja, kreveta raspoređenih u okviru 117 bolesničkih soba (prethodni projekat je podrazumevao 286 kreveta raspoređenih u okviru 154 bolesničkih soba).

Planirani broj zaposlenih, koji uključuje medicinsko osoblje i prateće osoblje, iznosi 800 puno radno vreme, a u međusmenama broj se može povećati i do 1.000. Način funkcionisanja i rada dečje bolnice, prema uobičajenoj praksi, koncipiran je tako da svi zaposleni ne borave jednovremeno već je njihov rad podeljen u tri smene (dnevna smena angažovano 60% osoblja, popodnevna 20% i noćna smena 20%).

Od tehničkih postrojenja, van objekta planira se podstanica medicinskih gasova na udaljenosti od objekta oko 36m.

Organizaciona šema planiranih sadržaja, razvijena je kroz sedam funkcionalnih celina (za pregled i lečenje, negu bolesnika, snabdevanje i odlaganje, administraciju, naučno-istraživaki i akademski deo, tehničke prostorije i usluge socijalne zaštite).

- Na nivou prizemne etaže organizovani su sadržaji za hitan prijem, ambulantno-poliklinički deo
i centralna zona sa pratećim sadržajima za prijem/otpust pacijenata. Na 1,2 i 3 spratu planiran je stacionar za pacijente. Smeštaj pacijenata je osmišljen tako da su pacijenti u težem stanju smešteni na 3. spratu nakon čega se sa poboljšanjem zdravstvenog stanja pacijenta upućuju na niže etaže sve do otpusta koji je u prizemlju.

Na prvom spratu, gde su pacijenti najboljeg opšteg stanja, obezbeđeni su izlazi na zeleni krov - navodi se u idejnom rešenju koje je izradio Arhitektonsko-građevinski institut iz Novog Sada.

Podrumske etaže su prevashodno namenjene parkiranju vozila ali sadrže i prateće tehničke prostorije (toplotna podstanica, trafostanica, dizel agregati sl.)

- Racionalizacijom podrumskih etaža - garaže, novim rešenjem ostvaren je traženi broj parking mesta u tri podzemne etaže umesto četiri, kako je bilo prikazano u prvobitnom idejnom rešenju - ističe se u UP.

Glavni pristup objektu planiran je iz pravca kompleksa Kliničkog centra Srbije preko ulice Dr Koste Todorovića, a sekundarni pristup će biti omogućen preko nove pristupne saobraćajnice kojom se ostvaruje veza sa gradskim autoputem (Bulevar Franše D̕ Eperea) u petlji kod Hitne pomoći.

U UP se navodi da je dozvoljena mogućnost fazne realizacije kompleksa kako objekta tako i faznog sprovođenja saobraćajnica tako da svaka od faza mora predstavljati funkcionalnu celinu.

Ranije ove godine Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi izgradnja nove dečje bolnice mogla biti gotova do proleća 2025., kao i da će njena gradnja koštati 117,2 mil EUR, od čega je za građevinske radove potrebno 95 miliona, a ostalo za nabavku opreme. Donacija EU za gradnju klinike iznosi 35,7 mil EUR, saopšteno je svojevremeno iz presedničkog kabineta.

Javna prezentacija izmenjenog UP će trajati od 13. do 21. oktobra.

Fotogaleriju izgleda buduće dečje bolnice Trišova 2 pogledajte OVDE.

S.T.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.