NavMenu

Boštjan Vasle, guverner banke Slovenije i član Evropske centralne banke: Do kraja ove godine biće još dva rasta kamatnih stopa

Izvor: Blic Nedelja, 02.10.2022. 15:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: RomanR/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska centralna banka sprema novo povećanje kamatnih stopa, a samo do kraja ove godine biće još dva rasta. Ovo je potvrdio Boštjan Vasle, guverner banke Slovenije i član Evropske centralne banke, na samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja Zapadnog Balkana.

Zbog brzog rasta a i širenja inflacije, uzrokovane najpre pandemijom korona virusa, a zatim i ratom u Ukrajini, povećanje kamatnih stopa čini se kao prva mera kako bi se normalizovala situacija.

- Odlučili smo da izađemo iz zone nekonvencionalne monetarne politike, tako što ćemo da je normalizujemo. Najvažniji koraci slede, a to je blagi rast kamatnih stopa, koje su sada rekordno visoke u odnosu na prethodnih 10 godina. Suočeni smo sa dvocifrenom inflacijom i mislim da ćemo nastaviti sa rastom kamatnih stopa. Do kraja godine imaćemo dva povećanja. Jedno krajem septembra i još jedno pred kraj ove godine - rekao je guverner Vasle.

Koliko će kamate rasti sledeće godine i kojim tempom, guverner Slovenije i član ECB za Blic Biznis kaže da je to u ovom momentu nemoguće sa sigurnošću odrediti.

- Imajući u vidu trenutnu krizu i sve ovo što se sada dešava, u ovom trenutku nemoguće je sa sigurnošću reći kako će se povećanje kamatnih stopa kretati u narednoj godini, kao ni kojim tempom će ono ići - rekao je Vasle.

Iako se nalazimo u nepredvidivoj situaciji, guverneri Zapadnog Balkana, složili su se da je sigurno era jeftinog novca i niskih kamatnih stopa prošla, i da je sada cilj prilagoditi se dolazećim vremenima i izazovima.


Geopolitički rizik

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vesle, ocenio je da inflacija nije proizvedena šokovima samo na strani ponude, nego i na strani tražnje, pa je centralna banka Slovenije preduzela određene mere.

On je rekao da je najveći rizik u narednom, geopolitički rizik a to je trend pokušavanja smanjenja stopa, i borba sa posledicama krize.

- Kako ćemo se boriti sa posledicama energetske krize, videćemo. Prilike se menjaju, idemo sa niskih kamatnih stopa i onda ćemo videti kako će kompanije i građani reagovati. Ove prilike mogle bi se odraziti na preduzeća, tako da moramo voditi računa kako upravljamo finansijskim sektorom - rekao je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.