NavMenu

Novi Fiat u Kragujevcu od novembra 2024, na bazi modela Citroen C3

Izvor: Blic Petak, 30.09.2022. 12:09
Komentari
Podeli
(Foto: I.Bezarević / eKapija)

Proizvodnja potpuno novog modela Fiat Panda počeće krajem 2024. godine u fabrici u Kragujevcu, objavio je francuski portal L'Argus.

Razvijen na bazi novog Citroena C3, italijanski gradski automobil biće sto posto električni, tvrdi francuski automobilski sajt, piše Autoblog.

Kako je navedeno, Fiat će u narednim godinama imati mnogo inovacija. Italijanska kuća će 2023. godine lansirati urbani krosover sa imenom 600 (izveden od Jeepa Avengera) i Topolino, klon Citroena AMI.

Nakon toga će 2024. godine uslediti kompaktni SUV (baziran na Citroenu C4 i proizveden u Turskoj) i nova Fiat Panda, čija proizvodnja će početi u novembru 2024.

Iz Francuske stižu potvrde da će se nova Fiat Panda sklapati u Srbiji u istoj fabrici u Kragujevcu u kojoj se proizvodio 500L.

Kako je najavio proizvođač, nova Panda će biti pozicionirana u B segmentu svestranih gradskih automobila koje je Punto napustio 2018., a model će se povećati na oko 4 metra dužine.

Međutim, neće biti inspirisan konceptom Centoventi (predstavljen 2019. godine) jer su se, prema L'Argusu, na kraju odlučili za drugo rešenje.


Tehnički, Fiat neće imati većih problema u razvoju ovog gradskog automobila. Nova Panda će u stvari preuzeti CMP bazu novog evropskog Citroena C3.

Automobil iz Fiata biće u ponudi samo u električnoj verziji, barem u Evropi, jer će ovaj model imati svetsku sudbinu, posebno u Južnoj Americi.

Proizvođač će u početku lansirati ekonomičnu verziju sa motorom od 60 kW i Svolt baterijom od 40 kWh. Uslediće i snažnija verzija, sa motorom od 80 kW i baterijom od 50 kWh, prenosi L'Argus.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.