NavMenu

Kompletna modernizacija železnice u RS predviđena do 2035. - Urađena detaljna analiza u saradnji sa kineskom kompanijom

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 22.09.2022. 16:04
Komentari
Podeli
(Foto: Mikica Šubara)
Željeznice Republike Srpske planiraju detaljnu modernizaciju pruga, te nabavku novih voznih sredstava najkasnije do 2035. godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare Željko Radić, direktor Željeznica RS

Kineska kompanija China Railway Design Corporation (CRDC) uradila je i predala danas dokument "Analiza stanja želježničkog sistema u Republici Srpskoj sa prijedlogom za njegovo unapređenje".

Radić je istakao da su u prethodnom periodu rađene analize iz kompanija iz Evrope i SAD-a, ali da je ovo sveobuhvatna i nezavisna analiza stanja i mogućnosti modernizacije ovog preduzeća.

- Ova respektabilna kompanija koja je uradila analizu je dala moguće scenarije modernizacije, i to u kratkoročnom roku do 2025. godine, srednjeročnom do 2030, i dugoročnom do 2035. godine. Ovim je predviđeno da se obnovi željeznička infrastruktura, nabave nova vozna sredstva, obezbijedi nabavka i finansiranje mehanizacije željezničke infrastrukture sa ciljem da ona bude podrška razvoju naše kompanije, ali i privrede RS - objašnjava Radić.

Geng Sin, šef kancelarije CRDC u Srbiji, naveo je da je stručni tim ove kompanije uz podršku Željeznica RS i Ministarstva saobraćaja i veza RS uradio ovu analizu.

- Analizom je predviđena modernizacija i povećanje broja kretanja, povećanje dužine vozova, povećanje propusne moći pruga, bezbjednosti na prugama, te smanjenje vremena putovanja vozova i potrošnja energije, kao i smanjenje nepovoljnih uticaja na životnu sredinu i povećanje ekonomske aktivnosti u zoni pruga. Ceremonija nije samo pokazatelj iskrene saradnje naše kompanije sa Željeznicama RS i ministarstvom, već predstavlja konkretan korak ka realizaciji planova za unapređenje želježničke infrastrukture - rekao je Sin.


Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza RS, istakao je da je ova analiza koja je rađena nekoliko mjeseci urađena besplatno.

- Bilo je neophodno da to uradimo jer do sada nismo imali nikakvu sveobuhvatnu analizu stanja. Ona se bavila i nekim perspektivama kako da unaprijedimo željeznički saobraćaj i da značajan dio saobraćaja preselimo na željeznicu. Nemoguće je da se to uradi u kratkom periodu i zato je to podijeljeno u tri roka. Svi projekti su ekonomski opravdani i isplativi - kazao je Ćorić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.