NavMenu

Divac hoće da kupi Novosti?

Izvor: Glas javnosti Utorak, 31.01.2006. 16:13
Komentari
Podeli


Vlade Divac je zainteresovan za kupovinu Novosti, a ponudu je uputio posredstvom oditorske kuće "Ces Mekon" i to po ceni od 2.500 evra za akciju. Tačno je da se on zvanično ne pominje, a činjenica je i da se mi nismo sreli ili čuli sa njim - kaže Novo Tomić, predsednik Asocijacije malih akcionara Novosti, povodom glasina da "neko mrsi Divcu posao oko kupovine ove medijske kuće". Tomić dodaje da su se tim povodom obratili i Komisiji za hartije od vrednosti gde im je, međutim, rečeno da od prodaje Novosti nema ništa sve dok Trgovinski sud ne okonča spor oko toga da li je Srbija ili SCG vlasnik 30 odsto u Novostima.

" Zato postoji varijanta da akcionari svoje vlasništvo unesu kao udeo u novoosnovanu firmu, a da ih potom prodaju ", kaže Tomić. On nije želeo da komentariše da je to isti slučaj kao kod "Ce marketa" kada je Miroslav Mišković, vlasnik "Delte", hteo da premosti sudsku zabranu prodaje ovih akcija. "Iako se sa Divcem nismo sreli ni čuli, znam da je spreman da kupi sve akcije, ne samo malih vlasnika, već i države", kaže Tomić. U konsultantskoj kući "Ces Mekon", koja je bila savetnik Divca u prvom pokušaju kupovine "Knjaza Miloša", nisu hteli da komentarišu tvrdnje akcionara da su posrednici u ovoj prodaji.

U Komisiji za hartije od vrednosti kažu da im se akcionari nisu zvanično obratili, ali i podsećaju da je postupak preuzimanja Novosti zamrznut 20. jula, nakon što je Republika Srbija povela sudski spor. Ovih dana se očekuje i odluka Trgovinskog suda jer je 17. januara o ovom predmetu nadležni sudija zaključio raspravu. Međutim, oštećena strana, bilo da je to Republika Srbija ili državna zajednica SCG, mogu da se žale u roku od osam dana Višem Trgovinskom sudu.

Interesantno je to što se Republika Srbija, da nije bilo nemačkog Vaca, ne bi se ni setila da utvrdi koliko ima vlasništva u Novostima. Pitanje vlasništva je pokrenuto odmah pošto su Nemci dali zvaničnu ponudu za preuzimanje od 2.000 evra po akciji. U Komisiji za hartije napominju da Vac nije odustao i da stalno obnavlja bankarsku garanciju.

Novo Tomić kaže da se za Novosti interesuju i Englezi.

Novosti su privatizovane po ranijem zakonu kada je emitovano ukupno 6.739 akcija, od čega zaposleni i penzioneri imaju 4.268, a država i PIO fond 2.471 akciju. Iza države najveći vlasnik je bivši direktor Novosti Rade Brajović sa 48 akcija. U slučaju da uspe ponuda Divca, njega bi vlasništvo nad Novostima koštalo 16,8 miliona evra.

Vlade DivacVlade Divac

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.